AMSTERDAM – Apple brengt precies een jaar na de iPad 2 'de nieuwe iPad' uit. In de praktijk een kleine update, maar onder de motorkap zijn flinke stappen gezet.

De nieuwste tablet van Apple is vanaf vrijdag te koop in Nederland en heet níet de iPad 3. Het bedrijf heeft hem tot ‘de nieuwe iPad’ gedoopt. Behalve de naam zijn het scherm, de processor en de camera vernieuwd.

De tablet beschikt overigens over 4G-ondersteuning. Deze opvolger van 3G is wel al beschikbaar in de VS, maar in Nederland zijn nog geen 4G-netwerken uitgerold. Het snellere internet via de iPad is hier dus niet beschikbaar en zou dat ook niet kunnen zijn omdat Apple de Europese standaarden niet ondersteunt.

Bij deze review stonden twee vragen centraal: Moet je de nieuwe iPad beoordelen aan de hand van de veranderingen in vergelijking met de iPad 2 of als op zichzelf staande tablet? En: Moet een tablet die minimaal 500 euro gekost heeft echt elk jaar zo vernieuwd worden dat je de vorige eigenlijk moet vervangen?

Dat laatste is namelijk zeker niet het geval. De nieuwe iPad is een heel goede tablet, maar de iPad 2 volstaat nog steeds. Een update is dus niet nodig, maar de nieuwe tablet is wel beter. Hij is alleen minder vernieuwend dan we gewend zijn van Apple.

Scherm

De grootste vernieuwing zit hem in het scherm. Het betreft een Retinascherm, zoals dat ook in de iPhone 4 en 4s verwerkt zit, in dit geval met een resolutie van 2048x1536 pixels. Een vier keer zo hoge resolutie als in de iPad 2 gecombineerd met een beter type scherm.

De pixels per inch komen bij de nieuwe iPad uit op 264 terwijl dat bij de voorganger 132 was. Dat zie je in de praktijk al heel snel. Vooral bij tekst. Websites zien er veel scherper uit en dat leest dus veel fijner. Nadeel is dat bij foto’s van relatief lage kwaliteit, zoals die in veel websites gebruikt worden, het verschil minder goed te zien is.

Bij grafische hoogstandjes zoals in zware games of HD-video’s is het verschil wel weer te zien, maar bij een standaard Youtubevideo of een wat minder zware game moet je heel goed kijken.

Revolutionair

Dat neemt niet weg dat dit scherm met gemak revolutionair te noemen is. Ook in diverse tests verslaat de nieuwe iPad alle directe concurrenten als de iPad 2 en Transformer Prime van Asus op basis van bijvoorbeeld zwartwaarde. De teksten en foto’s zijn bovendien zo scherp dat bij het inzoomen geen pixels meer te zien zijn.

Daarnaast verslaat Apple met deze hoge resolutie alle concurrenten en zelfs al aangekondigde tablets gaan er niet overheen.

Om het nieuwe scherm goed te laten uitkomen is het opschalen van iPhone-apps ook verbeterd. Er wordt nu gebruikgemaakt van een hogere resolutie waardoor er minder ingezoomd hoeft te worden en dus veel minder kwaliteit verloren gaat.

Camera

Naast het scherm zet Apple bij de nieuwe iPad in op de camera. Een 5-megapixel model met diverse filters voor betere kwaliteit foto’s. Daarnaast beschikt de camera over autofocus. In de praktijk zijn de foto’s dan ook veel mooier. Er is meer scherpte en de camera presteert veel beter bij weinig licht.

Wij vinden een camera in een tablet echter niet een van de belangrijkste onderdelen. Vanwege het formaat worden iPads relatief weinig gebruikt voor fotograferen en is deze update dus vooral op papier het vermelden waard.

Oververhitting

Waar we in deze review ook niet omheen kunnen zijn de berichten over oververhitting. Na de lancering in onder meer de Verenigde Staten verschenen klachten op fora over hoe warm de nieuwe iPad werd. In sommige gevallen zou de tablet zichzelf zelfs uitschakelen.

Na een test van Consumer Reports (de Amerikaanse consumentenbond) bleek dat de iPad na 45 minuten zware games spelen zo'n 47 graden werd. Dat is 8 graden warmer dan zijn voorganger, en zeker aan de hoge kant.

De nieuwe iPad werd bij ons echter niet zo warm dat hij zichzelf uitschakelde en dus hebben wij hier verder geen klachten over.

Processor

Wel weer een belangrijke verandering is de processor. De iPad 2 had een dualcore A5-chip. In eerste instantie was de verwachting dat er een quadcore-processor in de nieuwe iPad zou zitten, maar het is een A5X geworden met nog steeds twee kernen.

Wel moet de chip grafische prestaties kunnen leveren op quadcore-niveau. Apple maakt deze bewering meer dan waar. Zware spellen als Infinity Blade II worden zonder moeite afgespeeld en juist in dit soort spellen is de kwaliteit van het scherm goed te zien.

Bovendien worden er in de toekomst meer games verwacht die op grafisch gebied beter gebruik zullen maken van het Retinascherm.

Rekenkracht

De processor zorgt er echter niet voor dat de nieuwe iPad fundamenteel sneller presteert in apps of bij het browsen. De uitgebreide rekenkracht wordt vooral gebruikt om het goede scherm ongestoord te laten functioneren.

Dat blijkt ook uit diverse benchmark test. Op papier is de processor veel sneller dan die in de iPad 2, Transformer Prime en diverse Galaxy Tabs. In vrijwel alle tests komt de nieuwe iPad als winnaar uit de bus. In de praktijk is alleen browsen iets sneller, maar zijn de verschillen verder klein.

Accu

Datzelfde zien we terug bij de accu. Deze is flink vergroot om dezelfde accuduur van tien uur te behouden als in de iPad 2. Hiervoor waren onder de motorkap nogal wat veranderingen nodig omdat het Retinascherm veel meer energie verbruikt.

Door de grotere accu is de nieuwe iPad wel 0,6 millimeter dikker dan de iPad 2 en zo’n 50 gram zwaarder. Verder ziet hij er qua uiterlijk precies hetzelfde uit. Dit allemaal in dienst van het scherm. De dikte en het gewicht vallen in de praktijk overigens niet op.

Stilstand?

Dezelfde accuduur behouden is technisch gezien een enorme prestatie en dat de iPad niet langzamer is geworden door de hoge kwaliteit van het scherm is ook een technisch hoogstandje. In de praktijk merken consumenten daar echter weinig van. Een opsomming leert dat het uiterlijk gelijk is gebleven, de tablet iets zwaarder en dikker is en hij niet sneller is geworden. Dat klinkt als stilstand terwijl er grote stappen gemaakt zijn.

Alleen het scherm is een echte revolutionaire stap die Apple zichzelf door eerdere producten heeft opgelegd. Dat brengt ons bij de vraag of een tablet van honderden euro’s elk jaar volledig vernieuwd moet worden.

Wij vinden het geen schande dat de nieuwe iPad een ‘kleine’ update is in vergelijking met de iPad 2. Consumenten met een iPad 2 hoeven niet naar de winkel te rennen, maar mensen met een bijvoorbeeld een iPad 1 of helemaal geen tablet doen met de nieuwe iPad een hele goede aankoop.

Bekijk alle specificaties

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive

Nieuwe iPad