AMSTERDAM – Retro-spelcomputerfabrikant Blaze brengt in het tweede kwartaal de Neo-Geo X op de markt. Deze nieuwe gaming handheld is in staat om klassieke Neo-Geo-games af te spelen.

Om de portable spelcomputer te mogen fabriceren, heeft Blaze een deal gesloten met het Japanse SNK Playmore, de oorspronkelijke fabrikant van Neo-Geo. Het apparaat is te zien als een handheld-variant van de Neo-Geo AES.

Deze spelcomputer uit 1990 was in zijn dagen relatief prijzig. Het apparaat zelf kostte omgerekend ruim 500 euro, terwijl games voor een paar honderd euro per stuk over de toonbank gingen. Blaze wil met de Neo-Geo X een betaalbare oplossing bieden voor gamers die de Neo-Geo destijds nooit konden aanschaffen.

600 euro
Toch wordt de prijs van de Neo-Geo X niet mals: volgens Blaze zou de prijs kunnen oplopen tot ruim 600 euro. De handheld, die over vier actieknoppen, twee schouderknoppen en een richtkruis beschikt, wordt in het tweede kwartaal van dit jaar in een beperkte oplage uitgebracht.

Het apparaat zal – in lijn met eerdere geruchten – geleverd worden met twintig voorgeïnstalleerde retrogames, waaronder Fatal Fury, The King of Fighters ’94 en Super Sidekicks. Of er ook andere games gespeeld kunnen worden, is nog niet duidelijk.