AMSTERDAM - De Xperia S is de eerste eigen smartphone van Sony nadat het Sony Ericsson volledig in handen kreeg. Het Androidtoestel weet met een uitmuntend scherm, goede camera en mooi design te imponeren.

Sony en telefoons ging een tijd lang goed samen. Sinds de komst van smartphones als de iPhone en nu Samsung de Androidmarkt met HTC domineert, is Sony echter uit het zicht verdwenen.

Recent nam Sony het belang van Ericsson in Sony Ericsson over zodat het nu sneller kan inspelen op de veranderende smartphonemarkt en alle keuzes zelf mag maken. Sony lijkt dat met de Xperia S niet verkeerd aan te pakken.

Qua specificaties is het moeilijk de telefoon te negeren. Een 1,5 GHz dualcore-processor, video’s opnemen in 1080p, een 4,3 inch-scherm met 1280x720 pixels en een camera met 12 megapixels. Een theoretische hoogvlieger is echter van weinig waarde. NU.nl testte de telefoon om te kijken of in de praktijk de hoge verwachtingen kunnen worden waargemaakt.

Scherm

Wat betreft het scherm bestaat daar geen twijfel over. Door de hoge resolutie van 1280x720 pixels in het 4,3 inch-scherm heeft de Xperia S 342 pixels per inch. Een hoop cijfers, maar in de praktijk levert dit kort gezegd een veel scherper beeld op dan bij veel andere telefoons het geval is.

De iPhone 4s, geroemd om het scherpe beeld, heeft 326 pixels per inch en de Galaxy Nexus, het nieuwste toestel van Samsung dat zich onderscheidt met kwalitatief goede schermen, heeft er zelfs ‘maar’ 316.

In de praktijk is het verschil goed te zien. Dezelfde video of foto op een Nexus of 4s levert een zichtbaar ander beeld op dan bij de Xperia S. De beelden zijn echt scherper. Hoewel het niet veel scheelt, is het vooral in vergelijking met de Nexus wel zichtbaar bij goede en grote foto’s.

Opvallend is dat het scherm van de Xperia S veel helderder is dan bij de directe concurrenten. Kleuren zijn bovendien levendiger. Rood is rood en wit is echt wit.

In het dagelijks gebruik, naast foto’s en video’s, valt de extra scherpte overigens niet heel erg op. Bij het browsen en openen van apps ligt het verschil in beeldkwaliteit vooral bij de helderheid en kleurcontrast.

Camera

Ook de 12-megapixel camera levert in de praktijk goede prestaties af. Met vlag en wimpel verslaat hij de 5 megapixel-variant van de Galaxy Nexus, maar met de 8 megapixel-versie van de iPhone 4s heeft de Xperia S het moeilijker.

Foto’s van de Xperia S zijn scherper dan op beide andere toestellen en ook bij foto’s van bijvoorbeeld de HTC Sensation XL is verschil te zien. In vergelijking met de Nexus zijn de kleuren op de Xperia S ook een stuk beter.

Bij de iPhone 4s is het verschil iets kleiner. Scherpte valt alleen bij slechtere belichting direct op, verder presteren de camera’s vrijwel gelijk aan elkaar. Minpunt aan de camera van de Xperia S is dat het niet mogelijk is om op het scherm aan te geven waarop je wilt scherpstellen.

Design

Met het ontwerp slaat Sony wat ons betreft de spijker op z’n kop. Het is niet het zoveelste Androidtoestel dat lijkt op zijn voorgangers en directe concurrenten. Het design wijkt af. Daarbij zullen smaakverschillen altijd voor diverse meningen zorgen, maar het ontwerp is strak, stevig en praktisch.

Zo is de achterkant van het toestel licht gebogen waardoor de telefoon beter in de hand ligt en zit de knop om een foto te nemen op een betere plek dan bij de Galaxy Nexus. De knop zit als de telefoon horizontaal wordt gehouden, zoals bij het maken van een foto vaak het geval zal zijn, rechtsboven zodat de rechter wijsvinger de knop gemakkelijk kan vinden. Het is in principe dezelfde plek als bij een fototoestel.

Daarnaast valt bij het design direct de doorzichtige balk op. Onder de aanraakgevoelige knoppen zit een doorzichtige plastic balk met daarop icoontjes van een pijltje (vorige), een huisje (thuisscherm) en streepjes (opties).

Icoontjes

Deze icoontjes zijn in veel andere Androidtoestellen ook zichtbaar, maar worden verwerkt in het touchscreen zelf. Bij Sony is dit dus anders gedaan en dat ziet er goed uit, maar vergt wel wat gewenning. De eerste dagen zullen veel gebruikers op de doorzichtige balk drukken terwijl de knoppen daar eigenlijk boven zitten.

Sony Experia_5

Die knoppen brengen direct een ander probleem met zich mee: ze reageren onvoldoende. De positie van het drukken is erg belangrijk en omdat er alleen hele kleine puntjes zichtbaar zijn en geen volledige icoontjes is de positionering een behoorlijke opgave.

Zelfs na een week intensief gebruik, drukten wij vaak nog verkeerd waardoor niets gebeurde.

HDMI en SD

Verder is in de telefoon een HDMI-poort te vinden waarmee video’s en foto’s direct op een tv kunnen worden afgespeeld. Nu hebben wij persoonlijk niet enorm de behoefte deze functie vaak te gebruiken, maar het werkt soepel en de mogelijkheid is er in ieder geval. Nadeel is wel dat er geen SD-slot in de telefoon verwerkt is.

De Xperia S is gemaakt van hard plastic, maar voelt toch stevig en niet goedkoop aan. Wel is de witte achterkant erg gevoelig voor beschadigingen en vuil. Er is overigens ook een zwarte variant te koop.

Processor

De dualcore 1.5 GHz-processor lijkt in de nabije toekomst al ingehaald te worden door het quadcore-geweld waarmee veel andere fabrikanten komen. De processor voldoet echter aan alle eisen en komt ook in diverse tests goed naar voren.

Zo blijkt de Xperia S even snel als de Galaxy Nexus en Galaxy Note en is hij zelfs iets rapper dan de Galaxy S II.

Wat betreft grafische prestaties staat de Xperia S ook in de top van Androidtoestellen. Het toestel laat zich weinig afremmen door Android 2.3, dat inmiddels niet meer de nieuwste versie van het besturingssysteem is.

Android 2.3

Android 4.0 is al enige tijd op de markt en draait op bijvoorbeeld de Galaxy Nexus. De Galaxy S II krijgt de komende dagen een update en diverse aangekondigde toestellen voor de komende maanden zullen standaard de nieuwe software krijgen.

Dat is niet het geval bij de Xperia S. Sony maakte bovendien niet bekend wanneer de nieuwe software uitgerold zal worden. Hoewel de visuele veranderingen van Android 2.3 naar 4.0 gering zijn, kan het de prestaties flink verbeteren en is het zonde dat een toptoestel als de Xperia S met ‘verouderde’ software op de markt verschijnt.

Smart tags

De Xperia beschikt ook over Near Field Communication (NFC) waarmee bijvoorbeeld mobiele betalingen gedaan kunnen worden, maar ook draadloos gecommuniceerd kan worden tussen diverse toestellen of chips.

Sony gebruikt NFC door speciale smart tags bij het toestel te leveren. Het bedrijf levert deze smart tags standaard bij het toestel, maar ze zijn ook los te koop. Gebruikers kunnen een smart tag instellen als een bepaald profiel.

Zo kan de rode smart tag bijvoorbeeld gebruikt worden voor een profiel waarbij wifi aangaat, het geluid uit en het scherm op de helderste stand. Een gebruiker zou het rode schijfje dan thuis ergens kunnen neerleggen en de telefoon daarlangs kunnen halen als hij of zij thuiskomt.

Hoewel de smart tags goed functioneren, blijft het wat ons betreft een gimmick die aan het toestel verder weinig toevoegt. Het is wel een goede manier om te tonen wat NFC nu precies is en wat er mee kan.

Overeind

Over het algemeen imponeert het toestel ons dus. Het scherm, de snelheid en de camera presteren bovengemiddeld. Helaas zorgen Android 2.3 en de niet ideale touchscreenknoppen voor een mindere gebruikservaring. Gelukkig zal het toestel wel een update naar Android 4.0 krijgen en blijft het vlaggenschip van Sony dus overeind.

Xperia S