LONDEN – Apple noemt vijf redenen waarom de nieuwe iPad vernieuwend is. Na een eerste korte kennismaking konden wij er anderhalf vinden. Toch krijgt de concurrentie het moeilijk.

De nieuwste tablet van Apple heeft een bijzondere naam. Het bedrijf noemt het apparaat ‘de nieuwe iPad’. Dat is de officiële naam. Geen iPad 3 of iPad HD, gewoon de nieuwe iPad.

Het apparaat toont aan dat het moeilijk is om elk jaar een totaal vernieuwende tablet op de markt te brengen. Het aantal verschillen met de voorganger is beperkt en echte verrassingen bleven achterwege. Toch is de nieuwe iPad een heel goede tablet waar veel concurrenten het moeilijk mee zullen krijgen.

Scherm

Toen we het apparaat kort in handen hadden, viel direct het scherm op. De nieuwe iPad is uitgerust met een Retinascherm met een HD-resolutie van 2048x1536 pixels. Dit komt neer op 264 pixels per inch, in de iPad 2 waren dat er nog 132 en dat merk je.

Foto’s en video’s zijn veel scherper en hetzelfde geldt voor apps, websites en games. Hoewel veel fabrikanten over HD-schermen praten, is deze pixeldichtheid in dit formaat scherm (9,7-inch) ongekend. Het beeld is dan ook echt haarscherp. Bij het inzoomen op (goede) foto’s zijn details veel beter zichtbaar en ook het inzoomen op tekst zorgt niet voor zichtbare pixels of vaagheid.

Beeldkwaliteit

Omdat het een Retinascherm betreft, dat eerder ook al in de iPhone 4 en 4s werd verwerkt, zijn de kleuren en het contrast ook nog eens veel beter. We legden tijdens de kennismaking de iPad 2 naast zijn opvolger en het verschil is met het blote oog eenvoudig op te merken.

Ook concurrenten als Samsung kunnen aan de resolutie nog een puntje zuigen. De Galaxy Tab 7.7 met een enorm mooi scherm heeft een pixeldichtheid van 196 pixels per inch. Dit wordt dan wel gecombineerd met een Super Amoled Plus-scherm, maar de beeldkwaliteit van de nieuwe iPad doet daar niet voor onder.

Apple vond zelf verder de camera, 4G-ondersteuning, accuduur en de processor heel erg de moeite waard. Wij bleven steken bij de processor.

Processor

De A5-chip uit de iPad 2 is verbeterd en krijgt de naam A5X. Het blijft echter wel een dualcore-model maar heeft quadcore grafische prestaties. In combinatie met het scherm is dat vooral goed merkbaar in grafisch zware games als Infinity Blade Dungeons.

Bij het opstarten van diverse games tijdens de korte testperiode haperde de iPad geen enkele keer en ook de grafische weergave in het spel zelf zorgde niet voor problemen. Verder was het moeilijk de processor echt goed te testen. De prestaties lijken in andere apps en bij het browsen inderdaad verbeterd, maar over de exacte prestaties is nog weinig te zeggen.

Camera

Daarnaast heeft Apple de camera vervangen door een nieuw model met 5-megapixels en diverse filters voor betere kwaliteit foto’s. Bovendien is de camera uitgerust met autofocus en kan er video geschoten worden in HD-kwaliteit.

Hoewel de foto’s in de testruimte inderdaad beter waren dan die op de iPad 2 was de daadwerkelijke kwaliteit moeilijk te testen vanwege een gebrek aan licht. Wat ons betreft is een betere camera in een tablet bovendien niet van doorslaggevende rol.

Uiterlijk

Wat tegenviel is het uiterlijk. De nieuwe iPad ziet er precies hetzelfde uit als zijn voorganger, maar dan 0,8 millimeter dikker en bijna 50 gram zwaarder. Cijfers die te verwaarlozen zijn en in de praktijk niet opvallen, maar ook niet voor enthousiasme zorgen.

De dikte en het gewicht hebben overigens vooral te maken met de nieuwe accu die net als voorheen 10 uur meegaat. Het is echter moeilijker om deze 10 uur te behouden dan bij de iPad 2 omdat het nieuwe scherm en de processor veel meer energie vragen. Een klein offer voor meer plezier dus, niets aan de hand.

Wel doet de achterkant op de één of andere manier logger aan. De 0,4 millimeter zijn moeilijk te zien, maar door extra afgeronde hoeken wordt het verschil eerder benadrukt dan verhuld.

Vervangen

De grote vraag is of de nieuwe iPad de moeite waard is om de iPad 2 van een jaar oud te vervangen. Volgens ons is dat niet nodig. Ook recent aangeschafte Androidtablets zullen in veel gevallen nog voldoen.

Op zichzelf is de nieuwe iPad een hele goede tablet met een uitmuntend scherm waarmee Apple voorop loopt. Verder zijn er geen echte onderscheidende elementen die volgens ons bruikbaar zijn. Zo is de 4G-ondersteuning in Nederland niet interessante bij het gebrek aan dergelijke netwerken.

Als vervanger is hij dus iets minder waard omdat voor ons alleen het scherm en voor een deel de processor echt vernieuwend zijn. Dit betekent echter niet dat Apple onder doet voor concurrenten, bovendien blijft het scherm misschien wel het belangrijkste onderdeel van een tablet. En gelukkig voor Apple zijn er nog miljoenen mensen die geen tablet in het bezit hebben.

De nieuwe iPad is vanaf 23 maart in Nederland verkrijgbaar.

Nieuwe iPad