AMSTERDAM – Apple heeft Samsung en Motorola licenties aangeboden op patenten als schikking in diverse rechtszaken. Het bedrijf zou 5 tot 15 dollar vergoeding per verkocht toestel willen.

Dat schrijft het persbureau Dow Jones Newswire op basis van gesprekken met diverse anonieme bronnen.

Apple is wereldwijd in diverse patentzaken verwikkeld met onder meer Samsung en Motorola. De iPhonemaker beschuldigt de fabrikanten van patentschending en het kopiëren van het uiterlijk van de iPhone en iPad.

Volgens de bronnen heeft Apple nu echter licenties aangeboden. Dat betekent dat Samsung en Motorola een vast bedrag per verkocht toestel moeten betalen als dat toestel technieken gebruikt die Apple gepatenteerd heeft.

Microsoft hanteert deze tactiek al langer en heeft licentieovereenkomsten met onder meer Samsung en HTC.

15 dollar

De bronnen stellen dat Apple niet alle fabrikanten licenties wil gaan aanbieden, maar dat er specifieke voorstellen aan Samsung en Motorola zijn gedaan. Het zou gaan om 5 tot 15 dollar per verkocht toestel.

Samsung verkocht in 2011 bijna 100 miljoen smartphones die voor het grootste deel draaien op Android waar de patentschendingen in zouden plaatsvinden. In 2012 wil het bedrijf 200 miljoen smartphones verkopen.

Draai

De draai van Apple heeft volgens de bronnen te maken met recente overwinningen van bijvoorbeeld Motorola in rechtszaken tussen de twee bedrijven. Bovendien zou Apple inzien dat het praktisch onmogelijk is om alle Androidfabrikanten aan te klagen.

Het aanbieden van licenties is in strijd met de gevoelens die de inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs had bij Android. Hij liet in zijn biografie optekenen dat hij Android wilde kapot maken al moest hij er al het geld van Apple aan uitgeven.