LONDON - Apple heeft woensdagavond een nieuwe iPad onthuld. De tablet is vanaf 23 maart te koop in Nederland.

Lees de hands-on van de nieuwe iPad

Dat maakte het bedrijf bekend tijdens een evenement. Het apparaat heeft de naam 'de nieuwe iPad' gekregen en heet dus niet iPad 3 of iPad HD.

De nieuwe tablet heeft een resolutie van 2048x1536 pixels. Dat is vier keer zo hoog als in de iPad 2 en dit moet resulteren in een veel scherper beeld.

Bovendien betreft het hier een Retinascherm, dit type scherm was al verwerkt in eerdere iPhones, maar nooit in een iPad. Het Retinascherm moet bijvoorbeeld het contrast en de kijkhoek verbeteren.

Uiterlijk

De tablet is met 9,4 millimeter iets dikker dan de iPad 2 en weegt met 635 gram bijna 40 gram meer. Wat betreft uiterlijk is er weinig veranderd. De nieuwste iPad zal hetzelfde kosten als zijn voorganger en is vanaf 23 maart te koop in Nederland. In de VS ligt hij al op 16 maart in de winkels.

Er zullen zoals gebruikelijk 16-, 32- en 64GB-versies beschikbaar zijn.

De iPad 2 zal vanaf woensdag in de Verenigde Staten verkocht worden vanaf 399 dollar, 100 dollar goedkoper dan voorheen het geval was. De iPad 2 blijft bovendien gewoon verkrijgbaar, ook na de lancering van een nieuwe iPad. In Nederland wordt de huidige iPad vanaf 399 euro verkocht.

Processor

Het apparaat krijgt een A5X-processor, een update van de huidige A5-chip die in de iPad 2 zit. Dit moet de snelheid flink verhogen en kan zwaardere graphics aan. De chip is grafisch twee keer zo sterk als de huidige processor. Het gaat om een dualcore-variant met quadcore-prestaties op grafisch gebied, aldus Apple.

De accuduur blijft hetzelfde als bij de voorganger. De tablet moet 10 uur achter elkaar gebruikt kunnen worden.

4G en camera

De tablet ondersteunt ook 4G-netwerken, dan ligt de accuduur op 9 uur. Aan de 4G-functie hebben Nederlandse gebruikers overigens niets omdat er nog geen 4G in Nederland is uitgerold, in de VS is dat wel het geval.

Het is met een nieuwe camera mogelijk om video's op te nemen in 1080p-kwaliteit. De camera beschikt bovendien over 5-megapixels en autofocus.

Daarnaast heeft Apple een aantal apps voor de iPad geüpdatet. Onder iMovie en GarageBand krijgen nieuwe versies. Ook wordt iPhoto naar de tablet gebracht. Met deze app kunnen gebruikers onder meer foto's bewerken en uitwisselen.

Apple TV

Ook kondigde Apple tijdens het evenement een nieuwe Apple TV aan. Het gaat dan om de settopbox die te gebruiken is met normale tv-toestellen. De Apple TV heeft een nieuwe user interface en ondersteunt 1080p-video's.

Ook films die beschikbaar zijn in iTunes kunnen vanaf nu aangeschaft worden in een 1080p-resolutie.

Er werd woensdagavond geen nieuwe versie van iOS aangekondigd. Wel krijgt iOS 5 een update naar 5.1. Deze versie wordt woensdag nog uitgerold.

Volg de twitterberichten over de nieuwe iPad via NUlive

iPad 3 lancering