AMSTERDAM – Woensdag zal Apple naar verwachting een nieuwe iPad onthullen. Als vanouds bij producten van het bedrijf staat de geruchtenmolen al weken niet stil. Wat wordt er verwacht?

Bij de aankondiging van de iPhone 4s in oktober 2011 kwamen de geruchten tot een hoogtepunt. Dat pakte in eerste instantie slecht uit voor Apple: veel consumenten en journalisten verwachtte een iPhone 5, maar het werd een 4s.

Teleurstelling alom, maar uiteindelijk werd de 4s toch de bestverkochte iPhone tot nu toe.

Bij de iPad 3 ligt de situatie iets anders. Een aantal geruchten is zeker, tenminste zo lijkt het. Diverse media die doorgaans betrouwbaar zijn in hun geruchten over nieuwe Appleproducten, maken bijvoorbeeld melding van een nieuw scherm.

Scherm

Het zou hier gaan om een Retinascherm zoals dat al langer gebruikt wordt in iPhones. Dit type scherm zou volgens verschillende anonieme bronnen ook verwerkt worden in een nieuwe iPad. Bovendien moet de resolutie flink verhoogd worden van 1024x768 naar 2048x1536 pixels. Dit zal resulteren in een veel scherper beeld.

Met het Retinascherm zou mogelijk ook de contrastratio verbeterd worden, daarnaast zou er met dit type scherm een grotere kijkhoek mogelijk moeten zijn en moet het minder energie verbruiken.

Ook de uitnodiging voor de aankondiging voor de iPad 3 wijst op een verbeterd scherm. Zo zijn de icoontjes op de afbeelding scherp en legt Apple de nadruk op het visuele aspect: "We hebben iets dat je echt moet zien."

iPad3

iPad HD

Waar wel onenigheid over is, is de naam van de nieuwe iPad. Over het algemeen is uitgegaan van ‘iPad 3’, maar de afgelopen dagen duikt de naam iPad HD op. Deze naam wordt genoemd omdat het scherm de grootste verandering lijkt te gaan worden.

Venturebeat weet op basis van een ‘betrouwbare bron’ te melden dat de nieuwste tablet van Apple daarom de naam iPad HD zal gaan krijgen.

Processor

Naast het scherm is met zekerheid te zeggen dat er een betere processor in de nieuwe iPad zal zitten. Diverse media zijn het echter oneens over welke chip dit gaat worden. Een vernieuwde A5 of een A6-chip? Dualcore of quadcore?

Waar enkele weken geleden nog uitgegaan werd van een hele nieuwe chip met vier kernen, lijken diverse bronnen nu toch meer te neigen naar een geüpdate versie van de huidige A5-chip, met twee kernen.

Apple lijkt wel een A6-processor in ontwikkeling te hebben, maar het is volgens recente geruchten niet waarschijnlijk dat deze al in de nieuwe iPad verwerkt zal worden. De nieuwe A5-chip zorgt overigens wel voor prestatieverbeteringen in vergelijking met de huidige iPad 2.

Kleine veranderingen

Verder worden geen grote veranderingen verwacht. De camera wordt verbeterd, maar het uiterlijk blijft waarschijnlijk hetzelfde als bij de iPad 2. De nieuwe tablet wordt mogelijk zelfs iets dikker, maar zou door bepaalde vormgeving dunner aanvoelen. Hoe dan ook geen schokkende transformatie.

xx

Mondjesmaat komen er ook wat berichten binnen over iOS 6, een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem. Veel details daarover zijn echter niet uitgelekt en ‘betrouwbare bronnen’ hebben er nog niet over gesproken.

4G

Het is ook nog niet duidelijk of de iPad 3 4G zal ondersteunen. Dat is voor Nederland niet zo interessant omdat er hier nog geen 4G-netwerken zijn uitgerold, maar in de VS is de ontwikkeling een stuk verder. In eerste instantie werd er over het algemeen vanuit gegaan dat er een 4G-variant zou komen.

De afgelopen dagen werd dat echter ook weer tegengesproken. Imore.com haalt nu echter de bron aan die eerder de aankondigingsdatum goed voorspelde. Volgens deze bron wordt 4G wél ondersteund.

Prijs en formaat

Een klein gerucht over een hogere prijs voor de iPad 3 is inmiddels alweer ontkracht. De prijzen zouden via 9to5mac.com zijn uitgelekt en zijn vergelijkbaar met eerdere versies van de iPad.

Digitimes, dat vaak snel over informatie beschikt via bronnen bij leveranciers maar het ook regelmatig fout heeft, schreef vorige week dat er naast een nieuwe iPad ook een 8GB-versie van de iPad 2 komt die voor 349 tot 399 dollar verkocht moet gaan worden.

Onder meer via dezelfde website komen ook nog steeds hardnekkige geruchten naar buiten dat Apple bezig is met de ontwikkeling van een kleinere tablet van 7,85-inch. De schermen zouden al besteld zijn. Deze kleine iPad zal echter, áls hij er komt, pas later in 2012 gelanceerd worden.

Het is eerst wachten op de aankondiging van de iPad 3 op woensdag. Als we kijken naar de lancering van recente Appleproducten kan de iPad 3 eind maart of begin april mogelijk al in Nederland voorbesteld worden.