AMSTERDAM - KPN stelt HD-Voice per direct beschikbaar op het gehele netwerk. De techniek moet de geluidskwaliteit van telefoongesprekken significant verbeteren.

De provider heeft al enkele maanden tests uitgevoerd en daaruit blijkt dat klanten het verschil merken, zegt KPN maandag.

HD-voice zorgt voor een betere geluidskwaliteit van telefoongesprekken. Zo worden achtergrondgeluiden beter gefilterd.

Ook worden hoge en lagen tonen beter herkend waardoor stemmen helderder klinken. In totaal gaf 78 procent van de testgroep aan een verbetering te merken. 14 procent constateerde dezelfde kwaliteit en 8 procent vond de kwaliteit minder.

Beschikbaar

De techniek is automatisch beschikbaar voor alle klanten die gebruikmaken van het mobiele netwerk van KPN, dus ook voor klanten van Hi.

Het is wel noodzakelijk dat beide gesprekpartners een toestel gebruiken dat HD-Voice ondersteunt. Voorbeelden zijn de Samsung Galaxy S II en S Plus, de Nokia Lumia 800 en 700, de HTC Desire Z en S en HTC Sensationtoestellen en alle Xperia smartphones.

Volgens KPN is nu ongeveer 20 procent van alle telefoons geschikt om met HD-voice te bellen. Dit percentage moet aan het eind van het jaar verdubbeld zijn.