AMSTERDAM - Nieuwe iOS-updates van Apple zouden oudere toestellen bewust trager maken zodat gebruikers zich gedwongen voelen om een nieuw apparaat te kopen.

Dat beweerde Terry Myerson, hoofd van de mobiele afdeling van Microsoft, afgelopen week tijdens de Mobile World Congress in Barcelona.

Hij deed de uitspraak tijdens een gesprek met financiële analisten, melden Amerikaanse media.

Een analist vroeg Myerson of bestaande toestellen, net als bij Apple, een software-update krijgen als de nieuwe Windows Phone uitkomt. Myerson gaf daar geen antwoord op, maar ging wel in op de updates van concurrerende systemen Android en iOS.

"Statistisch gezien krijgt geen een Android-telefoon een upgrade. Geen een. Ze bevatten grote fouten, ze krijgen niet eens een patch", zei hij.

Niet bruikbaar

In Apple’s geval is het volgens de Amerikaan wel mogelijk om iOS 5 voor oudere iPhones te downloaden en te installeren, maar het zou niet bruikbaar zijn. “Het is een geweldige manier om hardware te verkopen. Installeer deze OS waardoor je hardware langzaam onbruikbaar wordt waardoor je je gedwongen voelt om terug te gaan naar de winkel om nieuwe hardware te kopen.”

Myerson liet verder niet weten of bestaande Windows Phone 7-toestellen de Windows Phone 8-update zullen krijgen. Hij liet alleen los dat het de bedoeling is dat alle apps van WP7 compatibel zijn met WP8.