BARCELONA – In Barcelona werden afgelopen week tal van high-end Android-toestellen voorgesteld, maar de grote verrassing van mobieltjesbeurs MWC was een Symbian-toestel van Nokia: de 808 PureView gooide hoge ogen met zijn 41-megapixelcamera. NU.nl maakte er alvast wat foto’s mee.

Nokia’s nieuwe toestel is geen indrukwekkende smartphone en schermt niet met specificaties als een quadcore-processor of een groot hd-scherm. Wel is het de beste cameratelefoon die we ooit hebben gezien.

41 megapixels

De 808 is uitgerust met een stevige beeldsensor van 1/1,2 inch, maar liefst 2,5 keer zo groot als die van Nokia’s N8, die ook geen misselijke camera aan boord had. De chip kan binnenvallend licht omzetten in prenten van 41 megapixels, een fikse resolutie die zelfs in gespecialiseerde compactcamera’s niet terug te vinden is.

Gebruikers kunnen ervoor kiezen om foto’s als zodanig op te slaan, maar dan hebben we het over bestanden van 13 tot 15 MB – een omvang die zich niet leent om gemakkelijk met vrienden en kennissen te delen. Nokia’s bedoeling is dat de hoge resolutie gebruikt wordt om digitaal te kunnen zoomen, zonder dat de camera er pixels bij moet verzinnen en er dus aan kwaliteit wordt ingeboet.

Minder ruis

Ook is het mogelijk om de hoge-resolutieprenten op te slaan als 5- of 3-megapixelfoto’s, waarbij de informatie van het oorspronkelijke aantal pixels wordt gecombineerd. Dit levert volgens Nokia minder ruis op, dan wanneer er direct gefotografeerd wordt met een beeldsensor van 5 of 3 megapixels.

Het toestel kan tevens full-hd filmpjes opnemen en ook daarbij is het mogelijk om – dankzij de hoge sensorresolutie – ver in te zoomen. In dit geval kan er tot zes keer worden ingezoomd voordat er aan kwaliteit wordt ingeleverd, aldus Nokia.

Gedetailleerd

De foto’s die we op de beursvloer namen, onderschreven dat de 808 PureView over een indrukwekkende camera beschikt. De ingebouwde software reageert snel, werkt intuïtief en levert gedetailleerde en kleurrijke beelden op.

De fotokwaliteit is simpelweg verbluffend voor een mobieltje, en misschien zelfs beter dan die van de gemiddelde compactcamera. Daarbij moeten we wel aantekenen dat de beursvloer in Barcelona steevast goed verlicht is en we dus geen oordeel kunnen vellen over de fotoprestaties in het duister of bij weinig licht.

We moesten wel enkele seconden geduld hebben voordat de camerasoftware vanuit besturingssysteem Symbian Belle was opgestart, maar de vertegenwoordigster van Nokia haastte zich te melden dat het nog maar om een prototype ging. In de winkelversie zal de software een stuk sneller opstarten, aldus de Finse fabrikant.

Bediening

De camera is volledig via het touchscreen te besturen: je tikt in beeld om te focussen, tikt op de virtuele ontspanknop om de foto te nemen of verschuift aanraakschakelaar om naar de videostand over te gaan. Handig is de mogelijkheid om met één vinger in en uit te zoomen, wat de bediening een stukje makkelijker maakt dan wanneer je twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af moet bewegen.

Ook de fysieke bedieningsknoppen zijn goed uitgewerkt. Er is een ontspanknop die scherpstelt wanneer hij licht wordt beroerd, en de sluiter bedient als hij volledig wordt ingedrukt. Met deze toets open je ook meteen de camera-applicatie vanuit het menu. De volumeknop functioneert als zoomknop.

Zware jongen

De 808 PureView mag dan een flinke beeldsensor en stevige Carl Zeiss-lens aan boord hebben, het toestel is niet buitensporig dik. ‘Dun’ kun je het toestel echter ook zeker niet noemen. De achterkant bolt duidelijk zichtbaar op rond de lens en de forse flitser, maar dat vonden we in dit geval best een fraaie oplossing.

Als we dan toch iets op het toestel moeten aanmerken, is het zijn gewicht: met 170 gram is de nieuwe PureView een zware jongen. Ook valt de resolutie van het 4-inch scherm (640 bij 360 pixels) naar hedendaagse maatstaven tegen en is besturingssysteem Symbian Belle niet het meest gebruiksvriendelijke OS denkbaar.

Deze aanmerkingen vallen echter in het niet bij het grootste minpunt voor Nederlanders: Nokia is niet van plan de 808 PureView in ons land op de markt te brengen. En dat is jammer, want de telefoon is een verademing voor kritische fotoliefhebbers die een handzame alles-in-één-oplossing zoeken.

Nokia 808 PureView