BARCELONA – Doordat Samsung op de Mobile World Congress niet de Galaxy S III aankondigde had de Galaxy Note 10.1 alle gelegenheid om een plekje in de schijnwerpers op te eisen. NU.nl ging alvast even met het apparaat aan de slag.

De Galaxy Note 10.1 is de grotere broer van de in 2011 uitgebrachte Galaxy Note. Deze had een 5,3-inch scherm en laat zich het best kenmerken als een kruising tussen een tablet en een smartphone, compleet met een stylus voor het maken van handgeschreven aantekeningen en notities.

Lijkt op Galaxy Tab

Je kunt de nieuwe ‘Note’ echter ook zien als een Galaxy Tab 10.1 met stylusfunctie. De tablet heeft min of meer hetzelfde uiterlijk als Samsungs tweede generatie 10,1-inch Galaxy Tabs, waarbij de zwarte of witte lijst rond het scherm en de gelijkgekleurde achterkant van elkaar worden gescheiden door een glanzende chromen rand rond de tablet.

Net als de nieuwe Galaxy Tab-modellen biedt ook de Galaxy Note 10.1 de mogelijkheid om de interne opslagcapaciteit uit te breiden met micro-SD-kaartjes. Verder heeft het toestel een simkaartaansluiting aan boord, zodat er toegang mogelijk is tot mobiel internet. Zelfs bellen is mogelijk met de nieuwe Note, liet Samsung weten.

Qua specificaties sluit de Note 10.1 juist weer aan bij de Galaxy Tab 7.7, Samsungs snelste ‘Tab’ van het moment. Het apparaat draait op Samsungs eigen 1,4GHz dualcore-chip en heeft wederom een Super PLS-scherm met een resolutie van 1280 bij 800 pixels – al zijn die pixels nu wel uitgespreid over een beelddiagonaal van 10,1 inch, in plaats van 7,7. Wel draait de nieuwe Note op het nieuwe Android 4.0 Ice Cream Sandwich, waar de Tab 7.7 het nog met Honeycomb moet doen.

Verbeterde stylus

Vergeleken met de oorspronkelijke Note valt natuurlijk vooral het formaat op. We moeten Samsung meegeven dat het inderdaad fijner ‘pennen’ is op een groter scherm, zoals de gedachte achter het product luidt.

Maar ook de actieve stylus zelf – door Samsung ’S-Pen’ genoemd – springt in het oog. De nieuwe versie is wat groter en dikker, en ligt daardoor lekkerder in de hand. Bijkomend nadeel is dat de touchscreenpen niet meer in de behuizing van de tablet kan worden geschoven.

Ook is de pen drukgevoelig, zodat je er dikkere lijnen mee kunt trekken door er meer druk op uit te oefenen. Een ander nieuwigheidje is de gumfunctie van de stylus: draai je het pennetje om, dan kun je notities en schetsen uitvlakken door er met de achterkant overheen te vegen.

Meer mogelijkheden

Maar niet alleen de S-Pen is aangepakt, ook de mogelijkheden zijn flink uitgebreid. Samsung zet de Galaxy Note 10.1 breed neer als een gadget voor kunstenaars die digitaal willen schetsen, scholieren die aantekeningen willen maken in hun digitale schoolboeken en professionals die hun presentatiemateriaal van voetnoten willen voorzien.

In de interface zijn functies opgenomen om twee vensters naast elkaar te openen en om screenshots te nemen, die men vervolgens onder kan kladden met de stylus. Ook is het mogelijk om elementen uit het scherm te selecteren door ze te omcirkelen, en ze vervolgens in een document te plakken, al dan niet voorzien van geschreven tekst.

Uitgebreide software

Het apparaat komt standaard met een uitgebreid softwarepakket. Zo konden we via Samsungs eigen software brieven schrijven, wiskundige notities optekenen en digitaliseren, rekensommetjes neerpennen en aan de processor voorschotelen, en meer.

De menu’s kunnen hier en daar misschien wat simpeler – we zaten soms wel erg te zoeken naar de juiste optie – maar het werkt over het algemeen prima. Ook de handschriftherkenning leek ons behoorlijk betrouwbaar.

Photoshop Touch

Kunstenaars, tekenaars en fotografen kunnen ondertussen hun lol op met twee meegeleverde applicaties van Adobe, Photoshop Touch en Ideas. Laatstgenoemd programma biedt gebruikers de gelegenheid om fraaie tekeningen te maken, waarbij er naar hartenlust kan worden geprofiteerd van de drukgevoeligheid van de nieuwe S-Pen.

In Photoshop Touch kun je foto’s bewerken. Weliswaar gaan de mogelijkheden niet zo ver als die van de volwassen Photoshop-software of zelfs Photoshop Elements voor pc, maar er lijken genoeg leuke en nuttige effecten beschikbaar om mee te spelen. Handige tutorials leggen ondertussen uit hoe je bijvoorbeeld in een paar stappen een uitsnede maakt en die over een andere achtergrond plaatst.

Vertraging

Beide apps zijn inmiddels apart verkrijgbaar voor Android en iOS, maar Samsung oordeelde dat ze zo goed aansluiten op de filosofie achter de Galaxy Note 10.1 dat het de apps standaard meelevert met het apparaat.

Hoewel we de apps absoluut bij de 10,1-inch Note vinden passen, wezen ze ons ook op de tekortkomingen van de huidige stylustechnologie. We ervoeren constant een lichte vertraging tussen onze handelingen met de pen en wat er op het scherm gebeurde. Dat is niet zo erg als er alleen maar geschreven wordt, maar bij delicate taken als het maken van schetsjes en selecties in foto’s bleek deze vertraging vrij irritant.

Indrukwekkend

Toch vinden we Galaxy Note 10.1 een indrukwekkend apparaat. Het is een zeer complete tablet – en zelfs de snelste 10,1-inch tablet die Samsung vooralsnog heeft aangekondigd. Bovendien is de stylusfunctionaliteit slim uitgebreid ten opzichte van de oorspronkelijke Note, terwijl het fijner werkt om de vernieuwde S-Pen op een groter scherm te gebruiken.

Daar staat tegenover dat de Galaxy Note 10.1 vrij prijzig wordt: Samsung weigert vooralsnog een precieze prijs te noemen, maar bevestigt dat het apparaat duurder wordt dan zijn tweede generatie Galaxy Tab 10.1-modellen. Vermoedelijk zal men voor 10,1-inch Note minimaal zo’n 600 euro moeten betalen, wanneer deze in het tweede kwartaal op de markt komt.

Galaxy Note 10.1