AMSTERDAM - De eerste officiële Apple Store van Nederland opent zaterdag om 10.00 uur aan het Leidseplein in Amsterdam zijn deuren.

De nieuwe Apple Store biedt klanten meer plekken om hun Apple-producten uit te proberen dan in welke andere winkel in Europa ook, aldus het bedrijf.

De winkel is de eerste in Europa waar klanten met een speciale app op hun iPhone producten zelf kunnen afrekenen.

In de winkel komt een team van 300 mensen te werken. Verreweg de meeste van hen komen uit de omgeving van de hoofdstad. Het personeel spreekt samen 14 talen.

Wereldwijd bestiert Apple ruim 360 officiële winkels, waar niet alleen iPads, iPhones en andere Apple-productenkunnen worden gekocht, maar waar bestaande klanten ook terechtkunnen voor andere vragen over hun Apple-apparaat.

Lange rij

Tientallen Apple-liefhebbers hebben zich zaterdagmorgen rond half negen verzameld voor de deuren van de Apple Store. Hans de Krijf uit Utrecht zegt het leuk te vinden om erbij te zijn. ''Sinds mijn eerste iPhone ben ik helemaal om. Bijna alles in mijn huis is Apple."

Een echtpaar uit Wassenaar is ook al vroeg uit de veren om als eersten naar binnen te kunnen. ''Wij hebben veel van Apple in huis, er is altijd wel iets nieuws om te kopen. Dit is historisch."

Aandeel

De opening van het Amsterdamse filiaal komt op het bijzonder moment. De koers van het aandeel Apple staat door geruchten over nieuwe producten boven de vijfhonderd dollar. Daardoor heeft de waarde van het bedrijf een recordhoogte bereikt van meer dan vijfhonderd miljard dollar.

Het computer- en mediabedrijf presenteert woensdag een nieuw product. Hoewel het bedrijf, zoals gebruikelijk, daar geen officiële mededelingen over doet, gaat het waarschijnlijk om de iPad 3, de derde versie van Apples eigen tablet.

In het laatste kwartaal van vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 13,1 miljard dollar. Vooral de verkoop van ruim 37 miljoen iPhones en 15,4 iPads had een sterke invloed op de winst.

Bekijk de lezersfoto's op de special van NUfoto