AMSTERDAM – Samsung blijft de tabletlijn uitbreiden. Naast een 7.0- 8.9- en 10.1-inch variant is er nu de Galaxy Tab 7.7. Vooral de uitmuntende beeldkwaliteit, hardware en handzaamheid vielen bij ons in de smaak.

Samsung was het eerste bedrijf dat na Apple met een tablet wist te komen. De keuze tussen een iPad en de eerste Galaxy Tab was snel gemaakt. En veel consumenten twijfelden ook niet tussen de iPad 2 en Galaxy Tab 10.1.

Samsung zit echter niet stil en gooit net als op de smartphonemarkt met diverse toestellen. Dit betekent niet alleen meer keuze, maar in dit geval ook verdere ontwikkeling. Zo is de Galaxy Tab 7.7 niet zomaar het kleine broertje van de 10.1 en 8.9, die qua specificaties gelijk zijn aan elkaar.

De 7.7 is eigenlijk een hele nieuwe tablet met een beter scherm, een nieuwe processor en vernieuwde hardware.

Bekijk de videoreview van de Galaxy Tab 7.7:

Super Amoled Plus

De tablet beschikt over een Super Amoled Plus-scherm. Dit scherm was eerst alleen beschikbaar voor smartphones. Super Amoled Plus, dat klinkt op papier mooi, maar blijkt het in praktijk ook echt te zijn. Kleuren zijn mooier, zwart is zwarter (pixels kunnen individueel uitgeschakeld worden) en het beeld is vooral veel scherper. Zeker als je het direct vergelijkt met de Galaxy Tab 10.1.

Beide tablets hebben een resolutie van 1280 bij 800 pixels, maar op het 7.7-inch scherm resulteert dat in veel meer pixels per inch en dat zie je. Hoewel het alleen al op het thuisscherm of in apps een zichtbare verbetering is, komt het verbeterde scherm pas echt goed uit de verf bij het bekijken van video foto.

xx

Accu

Bij het afspelen van video’s houdt de 7.7 het overigens opvallend lang uit. Het opmerkelijke is dat het mogelijk is langer video te kijken dan Samsung zelf beweert. Het bedrijf houdt het op zo’n 10 uur videotijd, terwijl er tijdens de tests tot 12 uur gekeken kon worden.

Er is echter één probleem. Door het veel betere scherm verbruikt het wit op pagina’s ook meer energie. Daar heb je bij video’s weinig last van omdat daar doorgaans weinig echt wit in zit. Bij het bezoeken van websites ligt die situatie echter heel anders en presteert De Galaxy Tab 7.7 nog onder de middenmoot.

Dit is wat ons betreft een noemenswaardig probleem, omdat tablets veel gebruikt worden voor browsen, twitteren en facebooken. Video’s bekijken is ook een belangrijker onderdeel, maar als je na vijf uur browsen je tablet moet opladen, is dat verre van ideaal.

Prestaties

Dit browsen gaat overigens wel een stuk sneller dan op andere tablets van Samsung. De algehele prestaties zijn überhaupt beter. Dit is te danken aan de eigen Exynos-chip van Samsung met een kloksnelheid van 1.4 GHz. Daarmee presteert de 7.7 beter dan veel andere dual-core tablets en maar net iets slechter dan de Asus Transformer Prime met een quad-core chip.

Ook zwaardere graphics en video’s handelt de 7.7 mede dankzij de Exynos-chip moeiteloos af. De tablet moet het wel afleggen tegen de iPad 2 als gekeken wordt naast diverse test voor het meten van het aantal beelden per seconde.

Hardware

Samsung kiest met de Galaxy Tab 7.7 voor een hele andere weg wat betreft hardware. De meeste vlaggenschepen van het bedrijf, zoals de Galaxy S II en Galaxy Tab 10.1, zijn gemaakt van plastic. De 7.7 is echter voor het grootste gedeelte van aluminium gemaakt. De dikte van de tablet bedraagt 7,9 millimeter.

Alleen de randen zijn nog van plastic en daar bevindt zich tot onze grote vreugde voor het eerst een SD-slot naast de gebruikelijke poorten. Door de aluminium achterkant voelt de tablet ook direct luxueuzer aan dan de rest van de tabletfamilie van Samsung. Het scherm draagt daar ook aan bij.

xx

Het is overigens wel jammer dat er nog geen Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) op de tablet staat, maar het eerdere Android 3.2 (Honeycomb). Naast het feit dat deze software in diverse reviews al als niet ideaal werd omschreven vanwege kinderziekten, zijn er al concurrenten zoals Asus die tablets uitrusten met ICS.

Formaat

Naast het scherm en de processor onderscheidt de Galaxy Tab 7.7 zich zichtbaar met zijn formaat. Er zijn wel al wat 7-inch tablets op de markt, maar tot nu toe is het vooral 10.1-inch en 9.7-inch wat de klok slaat.

Het handzame formaat van de 7.7 beviel ons eigenlijk wel. Het grootste gevaar voor Samsung is dat veel consumenten de tablet vooral thuis en op het werk gebruiken. Niet onderweg zoals bij de smartphone.

Voor gebruik op vaste locaties kan een groter scherm beter zijn. Aan de andere kant zal Samsung niet wakker liggen van dit feit. Het lanceert niet voor niets diverse formaten. En voor de mobiele gebruiker is de 7.7 ideaal.

De tablet past met een beetje geluk net in de binnenzak van een colbertje en is voor in de trein ook wat gemakkelijker te bedienen. In praktijk zal de 7.7 overigens vaker verticaal gebruikt worden dan zijn grote broer van 10.1-inch.

Prijs

De prijs valt overigens wat tegen. De tablet wordt verkocht voor 550 euro en dan krijgt de consument een 16GB-versie. Deze prijs is hoger dan die van de Galaxy Tab 10.1 en veel andere tablets.

Wat ons betreft zijn het scherm, de behuizing en de prestaties deze prijs echter wel waard. De grote vraag is of mensen überhaupt een 7-inch tablet willen. Het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen.

En hoewel een kleiner scherm niet per se goedkoper hoeft te zijn, heerst dat idee wel bij veel consumenten. Bijvooral Amazon heeft een bijzonder goedkope 7-inch tablet op de markt en ook de Playbook van Blackberrymaker RIM wordt regelmatig voor dumpprijzen verkocht. Aan Samsung de taak om van het 7-inch scherm een volwaardig tabletformaat te maken.

Bekijk de volledige specificaties

Galaxy Tab 7.7