BARCELONA – Huawei introduceerde zondag zijn eerste quadcore-smartphone, de Ascend D Quad. Dit wordt tevens een van de eerste toestellen die het Chinese bedrijf in Nederland zal uitbrengen. Tijdens mobieltjesbeurs MWC kon NU.nl al even met de smartphone spelen.

Huawei is lang niet de enige fabrikant die deze week zijn eerste smartphone met vierkoppige processor aankondigde. Maar de Ascend D Quad weet zich redelijk duidelijk te onderscheiden van toestellen als LG’s Optimus 4X HD en HTC’s One X.

Compacter scherm

Het toestel is onder meer compacter: 4,7-inch schermen lijken zo ongeveer de standaard te worden bij high-end smartphones, maar Huawei koos voor een 4,5-inch beeldpaneel van Toshiba.

Dit touchscreen heeft overigens wel dezelfde resolutie als genoemde concurrenten: 1280 bij 720 pixels.

Door het kleinere formaat zien de beelden er op dit scherm net iets scherper uit, maar heel opvallend is het verschil niet. Wat de weergavekwaliteit betreft zit het toestel een beetje tussen de One X en Optimus 4X HD in: kleuren ogen vol en overtuigend, het contrast en de helderheid zijn uitstekend. De kijkhoek is prima, maar kan net niet tippen aan die van HTC’s quadcore-debuut.

Eigen chip

Een ander verschil is de gebruikte processor. Maken de meeste nieuwe quadcore-smartphones gebruik van Nvidia’s Tegra 3-chip, Huawei heeft zijn eigen silicium ontwikkeld. Deze draait echter op dezelfde kloksnelheid (1,5GHz) en heeft eveneens een vijfde rekenkern om naar over te schakelen bij licht gebruik, om de batterij te sparen.

Echt veel verschil tussen beide platformen konden we dan ook niet zo gauw ontdekken. Wel is het goed denkbaar dat het feit dat Huawei zijn quadcore-chip zelf ontwikkelt, ervoor zorgt dat de prijs van de smartphone lager uitvalt. De Chinese fabrikant weigert vooralsnog echter een prijsindicatie te geven.

Geen eigen schil

De Ascend D Quad die ondergetekende in zijn handen mocht houden, draaide op Android 4.0. Huawei heeft er vooralsnog voor gekozen om geen eigen visuele schil toe te voegen. Wel zegt het bedrijf enkele verbeteringen door te hebben gevoerd in het OS: zo zagen we enkele extra mogelijkheden in de ingebouwde camera-applicatie.

Net als zijn directe concurrenten heeft ook deze Chinese smartphone een 8-megapixelcamera, waarmee tevens full-hd video-opnames gemaakt kunnen worden. Deze functies werken allemaal prima, maar weten zich niet zo te onderscheiden als de camera in de One X met snelheid en lichtgevoeligheid.

Geschikte software

Ook Huaweis toestel heeft vooralsnog te kampen met een zeer beperkt aanbod aan quadcore-geoptimaliseerde software. Het bedrijf geeft aan dat het samenwerkt met enkele gamestudio’s om veeleisende 3d-games te maken, speciaal voor smartphones en tablets met een dergelijke processor.

Namen van studio’s worden er echter niet genoemd. Ook aan andere software wordt gewerkt, stelt Huawei, maar voorbeelden kon de woordvoerder wederom niet geven.

Dat het toestel snel en zonder haperingen reageert op bedieningscommando’s mag na onze kennismaking met vergelijkbare high-end toestellen geen verbazing heten. Dat het uiterlijk van het toestel net zomin verrast, is misschien wat kwalijker. Met zijn afgeronde hoeken ziet de Ascend D Quad er absoluut niet slecht uit, maar een eigen smoel ontbreekt een beetje.

Als Huawei met de nieuwe smartphone nog voor verrassingen gaat zorgen, zal het vermoedelijk in de vorm van een relatief bescheiden prijskaartje zijn. Als dat inderdaad gebeurt, kan het toestel nog voor een zeer solide Huawei-debuut in Nederland zorgen.

Lees de hands-on van de LG Optimus 4X HD en HTC One X

Huawei Ascend D Quad