BARCELONA – LG kondigde zondag zijn eerste smartphone met een quadcore-processor aan. Op mobieltjesbeurs MWC kon NU.nl deze Optimus 4X HD alvast aan een korte test onderwerpen.

De Optimus 4X HD is LG’s mobiele quadcore-debuut. Het toestel is uitgerust met de nieuwe Tegra 3-chip van Nvidia, de vierkoppige rekenchip die onder meer ook in de HTC One X te vinden is.

LG’s nieuwe topmodel kent wel meer overeenkomsten met HTC’s vlaggenschip, dat eveneens zondag werd onthuld. Ook LG’s toestel is namelijk 8,9 millimeter dik en weegt 130 gram. Zijn scherm – 4,7 inch, 1280 bij 720 resolutie – lijkt eveneens sterk op dat van de One X.

Zakelijk en rap

Toch is de ervaring op beide toestellen compleet anders. LG heeft uiteraard zijn eigen gebruikersinterface geïnstalleerd. De kenmerkende, hoekige iconen van LG’s UI ogen wat minder speels dan de Sense 4-UI van HTC. Deze soberdere vormgeving sluit echter prima aan op de bouwstijl van de telefoon.

Het design van de Optimus 4X HD is typisch voor de Optimus-lijn: kaarsrechte lijnen zorgen voor een zakelijk, maar zeker niet onaangenaam uiterlijk. Het IPS Plus-scherm van de gadget zorgt voor een helder en kleurrijke weergave, al lijkt het contrast in de lichtere regionen wat door te schieten.

De smartphone ligt wel lekker in de hand en reageert net zo rap op commando’s als HTC’s toestel.

3d-conversie via hdmi

Toch kon LG’s smartphone iets minder imponeren dan de technisch vergelijkbare One X, die over een opvallend rappe camera en Beats Audio beschikt. De grote onderscheidende functie van de Optimus 4X HD is zijn 3d-uitvoer: als de telefoon via zijn hdmi-uitgang op een (willekeurige) 3d-ready televisie wordt aangesloten, kan men ervoor kiezen om het beeld in omgezette 3d naar de tv te sturen.

Of dit een belangrijk verkoopargument wordt, valt echter te betwijfelen.

In Barcelona zette LG een tweetal visueel imposante 3d-games (niet stereoscopisch) in om de kracht van de Tegra 3-chip te demonstreren. Ter vergelijking werden dezelfde games ook getoond op een andere Optimus 4X HD, maar dan met slechts twee processorkernen ingeschakeld.

Geoptimaliseerde software

Het verschil was duidelijk zichtbaar: op het quadcore-toestel liepen de games aanzienlijk soepeler. Het ging hierbij echter wel om titels die speciaal zijn ontwikkeld voor Nvidia’s quadcore-chip. Deze games zullen weliswaar te koop zijn via Android Market, maar ze vormen geen belofte voor vergelijkbare prestatiewinst in andere, niet geoptimaliseerde spellen.

Ook voor andere software geldt dat deze geoptimaliseerd moet zijn voor quadcore, om de – op papier – razendsnelle rekenchip volledig te benutten. Dit soort software is nog nauwelijks voorhanden. Volgens LG zit er wel video- en fotosoftware aan te komen die de Optimus 4X HD tot het uiterste zal drijven.

Ook lijkt de huidig ingebouwde camerasoftware voor het maken van full-hd filmpjes een beetje te profiteren van de nieuwe processor.

LG heeft nog wel even de tijd om de virtuele schappen van Android Market te vullen met quadcore-ondersteunende applicaties, want het toestel komt pas tegen het einde van de lente in Europa op de markt. Wat het toestel moet gaan kosten, is nog niet bekend.

LG Optimus 4X HD