AMSTERDAM – Nokia is niet van plan de samenwerking met Microsoft te gebruiken voor het aanpassen van het Windows Phone-platform voor op Nokiatoestellen.

Dat stelt Stephen Elop, CEO van Nokia, in een interview met The Verge.

Nokia en Microsoft werken sinds 2011 samen en hebben exclusieve afspraken over het gebruik van Windows Phone in toestellen van de Finse fabrikant. Zo mag Nokia aanpassingen doen aan het besturingssysteem van Windows zodat de Nokiatoestellen zich onderscheiden van andere fabrikanten.

“In de toekomst, bij de ontwikkeling van een nieuwe versie van Windows Phone, zal daar nog meer ruimte voor zijn”, bevestigt Elop in het interview. “Ik zeg echter niet dat we daar gebruik van gaan maken. Waarom zouden we?”

Windows 8

“Windows Phone is een geweldig platform en als wij dingen radicaal gaan aanpassen heeft dat misschien gevolgen voor de koppeling met Windows 8 en lopen we bovendien de aandacht mis die Microsoft aan de basisversie van het platform geeft via campagnes.”

Windows 8 moet later dit jaar uitkomen en krijgt een sterke koppeling met Windows Phone. Over eventuele Windowstablets van Nokia wilde Elop niets zeggen.

Nokia past Windows Phone nu overigens wel aan al door het aanbieden van eigen exlusieve apps in het besturingssysteem. Het bedrijf wil zich in de toekomst meer onderscheiden op bijvoorbeeld het gebied van camera's en andere hardware.

Prijs omlaag

Wel liet Elop nog los dat de prijs van Windows Phone-toestellen nog omlaag kan. De nieuwe Lumia 610 is vanaf 189 euro verkrijgbaar. “Misschien is het wel mogelijk de goedkoopste smartphones met Windows Phone voor minder dan 100 euro te verkopen”, speculeert Elop.

“Dat ligt ook aan de prijzen voor bijvoorbeeld chips en je moet concessies doen, maar het is mogelijk.”

Met hele goedkope Windows Phone-toestellen kan Nokia een nieuwe markt aanboren. Elop verwacht dat er dan wel overlap ontstaat tussen goedkope Windows Phone-smartphones en de duurste Asha-telefoons van het bedrijf.