BARCELONA – HTC presenteerde zondag tijdens mobieltjesbeurs MWC een nieuwe serie telefoons onder de naam HTC One. NU.nl greep de kans aan om het vlaggenschip uit de serie even ter hand te nemen.

Dat vlaggenschip is de HTC One X. Deze Android 4.0-smartphone is uitgerust met een snelle quadcore Tegra 3-processor van Nvidia en een touchscreen van 4,7 inch. Doordat de randen van de behuizing links en rechts van de display wat naar achteren krommen, lijkt het alsof het scherm opbolt. Wat dat betreft doet het toestel een beetje aan Nokia’s Lumia-serie denken.

Het grote scherm is lekker fors en met zijn hd-resolutie (1280 bij 720 pixels) haarscherp. Bovendien valt op dat het scherm weinig spiegeling vertoont. Een ander pluspunt is de riante kijkhoek: zelfs wanneer we het toestel vanuit een hoek van luttele graden bekijken, is geen kleurvervaging te bekennen.

Unibody

HTC heeft de One X – waarvan witte en donkergrijze varianten uitkomen – in een unibody-behuizing van policarbonaat gegoten. Door dit materiaal voelt het toestel licht, maar stevig aan. Volgens de specificaties weegt het toestel inclusief batterij 130 gram.

De keuze voor een unibody-constructie betekent echter ook dat de accu niet te verwijderen is en er geen ruimte is voor microSD-kaartjes. Men hoeft echter geen genoegen te nemen met de ingebouwde capaciteit van 32GB, want bij de smartphone krijgt men ook een gratis tweejarig abonnement op cloud-opslagservice Dropbox, wat een online capaciteit van nog eens 25GB oplevert.

Beats Audio

De twee speerpunten van de One X – en de overige twee toestellen uit de serie – zijn de camera en het geluid. Voor het geluid heeft HTC in samenwerking met Beats Audio een speciaal profiel en een geluidschip gebruikt dat moet zorgen voor diepere bassen en helderdere stemmen in muziek.

Bij de One-serie is het effect echter niet meer alleen te horen in de muziekapplicatie, maar bij alles wat men met de telefoon doet. Aldus HTC; de lawaaierige beursvloer vormde geen geschikte plaats om deze beweringen te toetsen.

Op de paparazzitoer

HTC’s claims met betrekking tot de camera konden we tijdens onze korte test wel grotendeels zelf verifiëren. De camera werkt razendsnel. Vanuit het hoofdscherm is het mogelijk om in 0,7 seconden de camera-applicatie tevoorschijn te halen en de eerste foto op het scherm te toveren.

Houdt men de fotoknop ingedrukt, dan schiet het toestel iedere 0,2 seconden een foto. In vier seconden maakte ondergetekende twintig foto’s, pas daarna nam de smartphone even een pauze om de 8-megapixelprenten weg te schrijven. Deze paparazzi-achtige fotosnelheid lijkt handig voor fotosituaties waarbij de juiste timing erg belangrijk is – men kan naderhand de gewenste foto uitkiezen en de rest verwijderen.

Lichtgevoelig

Bovendien gebruikte HTC voor dit toestel een – voor smartphonebegrippen – bijzonder lichtgevoelige f/2.0-lens. Het objectief vangt volgens HTC 44 procent meer licht op dan de gemiddelde telefoonlens. Dit levert kortere sluitertijden op en dus minder bewegingsvervaging in foto’s, met name als er ’s avonds of ’s nachts wordt gefotografeerd.

Bovendien is de camerasensor uitgerust met achterverlichting, waardoor het volgens HTC onder alle lichtomstandigheden goede foto’s levert. Deze claim hebben we echter niet kunnen testen: daar leende de fel verlichte beursomgeving zich niet voor.

Een andere opvallende verandering is dat er niet langer geschakeld hoeft te worden tussen de video- en fotostand. De touchscreenknoppen voor beide opnamemogelijkheden staan naast elkaar, zodat men direct de gewenste optie kan kiezen. Bovendien is het mogelijk om tijdens het filmen van een hd-video een foto te nemen, zonder dat de video-opname stopt.

HTC Sense 4

Met de One X introduceert HTC bovendien de nieuwste versie van zijn gebruikersinterface (UI), HTC Sense 4. De UI oogt fraai, net als zijn voorgangers, maar voegt vooral enkele nieuwe functies toe.

Zo kan de ingebouwde muziek-app nu ook gebruikt worden om muziek te luisteren via Spotify en diverse internetradiostations. Daarnaast stelt HTC dat de muziekbibliotheek gesynchroniseerd kan worden met Apple’s iTunes-software, ook via wifi.

Handig vonden we de nieuwe snelkoppelingen die op het lock-scherm kunnen worden geplaatst. De veegring die wordt gebruikt om de telefoon van het ‘slot’ te halen, kan over een van de vier instelbare icoontjes worden geschoven om direct toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de telefoon-, mail- of sms-functie.

‘Draadloze’ tv-verbinding

Tijdens onze kennismaking met de One X kregen we ook een demonstratie te zien van de draadloze mediaspelerfunctie van het toestel. Via een apart accessoire – Media Link HD genaamd – kan het toestel beelden in hd op een groot scherm toveren. Het losse linkkastje, met een prijs van ongeveer 90 euro, ontvangt het signaal draadloos van de smartphone en stuurt dit via hdmi door naar een aangesloten hd-televisie.

Door met drie vingers omhoog te bewegen over het touchscreen, wordt het beeld (en geluid) van de smartphone gedupliceerd op het grote scherm. Een presentatie geven vanaf de smartphone is een daarmee een eitje en hetzelfde geldt voor het afspelen van hd-films.

Zeer indrukwekkend

Daarnaast konden we een film uitsturen naar de televisie en tegelijkertijd iets compleet anders doen op de smartphone. Dankzij de rappe quadcore-chip in het toestel verliep dit allemaal zonder haperingen.

HTC lijkt met zijn One X een zeer indrukwekkend toestel neer te zetten. Het toestel heeft niet alleen een rappe processor, maar ook een razendsnelle camera en handige functies waarmee het een geweldige mediaspeler lijkt te worden.

Het chique design en het fraaie en grote scherm maken het plaatje compleet. Of de smartphone alle beloftes van HTC waar kan maken, wordt in april duidelijk: dan komt het toestel voor 649 euro in de winkels te liggen.

HTC One X