AMSTERDAM – Samsung erkent dat het bedrijf het nog niet goed doet op de tabletmarkt. Ook Google gaf gisteren al toe dat de verkoop van Androidtablets tegenvalt.

Hankil Yoon, een topman op het gebied van Product Strategy, stelt tegenover Cnet dat Samsung niet goed presteert op de tabletmarkt.

Een dag eerder erkende Andy Rubin, hoofd van Android bij Google, dat er überhaupt nog vrij weinig Androidtablets verkocht zijn. Het gaat om 12 miljoen exemplaren in twee jaar tijd. Apple verkocht alleen in het laatste kwartaal van 2011 ruim 15 miljoen iPads.

Binnen de Androidtablets is Samsung goed voor de meerderheid van de verkoop, maar dit betekent niet dat het bedrijf tevreden is. Dat gaf Geert Mol, Marketing Manager Mobile bij Samsung Nederland, eerder al aan in een interview met NU.nl.

Ook internationaal had Samsung dus meer verwacht op het gebied van tablets. Inmiddels heeft het bedrijf diverse formaten op de markt gebracht. Samsung zag dit vooral als test om te kijken welke maat zou aanslaan bij het publiek.

Belangrijk jaar

Rubin gaf maandag aan dat Google er alles aan zal doen om Android als volwaardig tabletplatform te presenteren in 2012.

Dit jaar wordt sowieso belangrijk op de tabletmarkt. Microsoft zal naar verwachting in het najaar Windows 8 uitbrengen dat specifiek op tablets gericht is. In maart wordt bovendien een nieuwe iPad verwacht en de komende maanden zal het nieuwe Android 4.0 op meer tablets worden uitgerold.

Minder tablets

Mogelijk zal Samsung dit jaar het aantal tablets beperken. “De beste strategie om te overleven is de stekker uit producten trekken die niet aanslaan”, stelt Yoon. Samsung verwacht veel van de Galaxy Note, de kruising tussen een smartphone en tablet. Volgens Yoon moeten in totaal 10 miljoen exemplaren verkocht worden.

De maandag aangekondigde Galaxy Note 10.1 is meer een tablet, maar dan met dezelfde stylus als de kleinere Note. Yoon laat in het interview weten dat het niet erg zou zijn als de Note 10.1 kannibaliseert met de Galaxy Tab 10.1.