AMSTERDAM – Nokia komt nog voor de zomer met een budgetsmartphone in de Lumia-serie en brengt bovendien de high-end Lumia 900 naar Europa. Daarnaast is een smartphone met een 41-megapixels aan het portfolio toegevoegd.

Dat blijkt uit de persconferentie van de Finse telefoonmaker op Mobile World Congress in Barcelona.

De Lumia 610 is een goedkope versie van de huidige Lumia-toestellen en zal slechts 189 euro (exclusief btw) gaan kosten. De telefoon moet in het tweede kwartaal verkrijgbaar zijn. Nokia zet met de telefoon specifiek in op een jonger publiek, aldus het bedrijf.

De telefoon krijgt een 3.7-inch LCD-scherm met een resolutie van 800x480 pixels.

Lumia 900

Tijdens de persconferentie maakte Nokia ook bekend dat de Lumia 900, die eerder in de VS uitgebracht werd, ook naar Europa komt. De Lumia 900 is een high-end smartphone die bijvoorbeeld ook 4G ondersteunt.

In Europa zal de telefoon ook in landen uitkomen waar 4G nog niet uitgerold is, zoals in Nederland. Specifiek over een Nederlandse lancering liet de telefoonmaker echter nog niets los. Wel is duidelijk dat het toestel 480 euro moet gaan kosten en ook in het tweede kwartaal op de markt zal verschijnen.

Met een 1.4 GHz-processor, een 4.3-inch Amoled-scherm en een 8.0-megapixel camera met een Carl Zeiss-lens is de Lumia 900 gepositioneerd in het high-end segment.

41-megapixels

Daarnaast introduceerde Nokia de 808 Pureview, een smartphone met een 41-megapixel sensor met een Carl Zeiss-lens. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om heel ver in te zoomen op gemaakte foto’s zodat ook een onderdeel uit de foto goed gebruikt kan worden.

De 808 heeft een 4-inch Amoled-scherm en is behoorlijk dik vanwege de lens die bij de camera hoort. Op het dikste punt meet de telefoon bijna 18 millimeter.

Nokia breidt Lumia-aanbod uit