AMSTERDAM – Hewlett-Packard (HP) zal aan het eind van 2012 opnieuw de aanval openen op de iPad van Apple. Het zal gaan om een Windows 8-tablet gericht op de zakelijke markt.

Dat stelde CEO Meg Whitman tegenover een beperkte groep zakelijke partners, zo meldt AFP.

De eerste aanval van HP op de iPad was niet succesvol. Het bedrijf trok zeven weken na de lancering al de stekker uit de TouchPad uitgerust met besturingssysteem WebOS. De tablet ging in de uitverkoop en wordt niet meer verder ontwikkeld.

iPadmarkt

“Onze eerste tablet die het moest opnemen tegen de iPad kende geen gelukkig einde”, erkende Whitman. Ze stelde ook dat er nog geen sprake is van een tabletmarkt, maar dat er momenteel een iPadmarkt is.

“De iPad is geweldig. Ik heb er zelf ook een. Ik gebruik hem om boeken te lezen en tv te kijken, maar werken doe ik er niet op”, legt de CEO van HP uit.

Kerst

Op dat gebied wil het bedrijf aan het eind van 2012 een slag gaan slaan. HP zal met een zakelijke tablet komen die uitgerust is met Windows 8. Het apparaat moet rond de Kerst uitkomen en wordt gemaakt met beveiliging en productiviteit in het achterhoofd. Bovendien ondersteunt de tablet diverse zakelijke netwerken.

“Er is een enorme trend zichtbaar waarbij werknemers hun eigen apparaten gebruiken op de werkvloer. Dat is prima, maar er is ook sprake van een beveiligingsrisico”, meent Whitman. “Wij gaan zorgen voor een alternatief.”

Prijzen of details over de hardware werden niet bekendgemaakt. Er is nu bijvoorbeeld al een aantal tablets die standaard uitgerust zijn met een fysiek toetsenbord dat losgekoppeld kan worden.

Positie HP

De HP-tablet zal niet alleen belangrijk zijn voor op de tabletmarkt, maar ook voor de positie van HP op de pc-markt. Daar gaat het al een aantal kwartalen niet goed met het bedrijf.

Whitman werd bijna een half jaar geleden aangesteld om het bedrijf weer gezond te maken. Haar voorganger Leo Apotheker wilde HP vooral veranderen in een softwarebedrijf. Onder Whitman lijkt hardware de focus te krijgen.