AMSTERDAM – Microsoft heeft net als Apple een klacht bij de Europese Commissie ingediend tegen Motorola vanwege de oneerlijke benadering van patenten.

Dat laat het bedrijf weten in een blog. Apple diende al eerder een klacht in.

De bedrijven zijn niet te spreken over de handelswijze van Motorola wat betreft ‘standaard essentiële patenten’. Het gaat dan om patenten op hele algemene technieken die als standaard gelden. Jaren geleden is afgesproken dat bedrijven elkaar niet zouden aanklagen met deze patenten.

Deze afspraak werd samengevoegd in FRAND-voorwaarden waarin staat dat bedrijven eerlijk en op met redelijke voorwaarden licenties zouden uitgeven aan elkaar omdat de andere bedrijven zonder het bewuste patent geen apparaten zouden kunnen maken.

Verbod

Volgens Microsoft heeft Motorola deze belofte geschonden en probeert het met een algemeen patent een verbod te krijgen op Windowscomputers en de Xbox. Het zou in dit geval gaan om een techniek om video’s af te spelen en draadloos verbinding te maken met het internet.

In het pleidooi haalt Microsoft ook uit naar Google dat Motorola binnenkort zal overnemen. “Google lijkt als nieuwe eigenaar de koers niet te willen veranderen”, zo schrijft Microsoft. Het is niet bekend of Microsoft wel licenties heeft of deze niet heeft willen afnemen vanwege de voorwaarden die Motorola stelt.

Licenties

Onlangs bleek dat Motorola Apple een licentie op een patent had aangeboden voor 2,25 procent van de opbrengsten uit het bewuste product. Google liet later weten dat een goed percentage te vinden. Europese en Amerikaanse autoriteiten waarschuwden Google al dat zij eventueel misbruik van FRAND-patenten in de gaten zouden houden.

Of er een Europees onderzoek komt is nog niet duidelijk. De Europese Commissie onderzoekt momenteel wel dezelfde situatie bij Samsung. Ook daar zouden FRAND-patenten misbruikt worden.