AMSTERDAM – Het bedrijf Proview wil in veel meer Chinese steden rechtszaken starten tegen Apple om zo de verkoop van iPads te verbieden.

Dat stelde het Chinese bedrijf tijdens de rechtszaak tussen Proview en Apple rondom het recht op de merknaam Ipad waarvan diverse buitenlandse media verslag doen.

Persbureau AP omschrijft de sfeer tijdens de zitting als ‘verhit’ en de bedrijven lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Proview eist een verbod op iPads omdat het bedrijf het recht op de merknaam eerder had vastgelegd dan Apple.

Apple kocht vervolgens het recht over van Proview, maar volgens het bedrijf is die overeenkomst niet geldig in China. Apple noemt dat onzin. Inmiddels is de verkoop van iPads door een elektronicaketen al in één Chinese provincie verboden.

Meer zaken

De advocaten van Proview lieten woensdag weten dat er in meer steden rechtszaken gestart zouden worden. Dit omdat de iPad van Apple ervoor gezorgd heeft dat de IPAD van Proview geen succes is geworden.

Deze IPAD, een computer, bestaat echter al sinds 2000 terwijl de iPad van Apple pas sinds 2010 verkrijgbaar is. Advocaten van de iPadmaker stelden in de rechtbank dan ook dat het argument nergens op slaat.

Apple wijst er bovendien op dat het bedrijf flinke schade kan leiden als de tablet verboden wordt in China. “Zij hebben geen markt, geen verkoop, geen klanten. Ze hebben niets”, aldus een van de advocaten van Apple.

Maatschappelijk belang

“De iPad is zo populair dat er tekorten ontstaan in de voorraad. Bovendien zorgt de iPad voor werkgelegenheid en inkomsten via belastingen. We moeten het maatschappelijk belang voorop stellen.”

De advocaat van Proview noemde dit onzin: “Of mensen honger krijgen als er geen iPads verkocht worden in China is niet het probleem. De rechtbank moet oordelen op basis van de wet. De vraag is of Apple het product echt moet verkopen en of dit niet onder een andere naam kan.”

Schikking

Ondanks de stevige taal stelde Proview wel dat er nog ruimte is om met elkaar om de tafel te gaan zitten voor een schikking buiten de rechtszaal. Apple toonde volgens AP echter geen interesse in een dergelijke deal.

Wanneer er een uitspraak verwacht wordt in de zaak over het recht op de merknaam Ipad is niet bekend.