AMSTERDAM – Amerikaan Jack Zylkin heeft een ouderwetse typemachine zo omgebouwd dat deze gebruikt kan worden als een toetsenbord voor Windows- en Mac-computers en zelfs voor diverse tablets, waaronder de iPad.

De oude typemachine – Royal, bouwjaar 1940 – heeft de nodige aanpassingen ondergaan om zich te ontpoppen tot een functioneel toetsenbord. Zo is het gevaarte voorzien van een moderne usb-interface, zodat het apparaat kan communiceren met laptops, desktop-pc’s en tablets.

Volgens Zylkin werkt het ‘keyboard’ net als ieder ander usb-toetsenbord. Alle letters, cijfers en interpunctietekens zouden er mee te typen zijn. Zo heeft het apparaat een ‘moderne’ Escape-knop en kan men een zwiep aan de enterarm geven om naar de volgende regel te gaan.

iPad en Tablet S
Het bijzondere usb-toetsenbord werkt met iedere Windows-, Mac- en Linux-computer, aldus de maker. Ook worden tablets als de iPad, Sony’s Tablet S en diverse smartphones ondersteund.

De gemoderniseerde typemachine heeft een heftig prijskaartje van zo’n 540 euro. Wie dat te gortig vindt, kan voor 56 euro een pakket kopen waarmee men zelf een oude typemachine kan ombouwen tot usb-keyboard.