AMSTERDAM – Google werkt aan een augmented reality-bril waarmee gebruikers realtime informatie krijgen over personen en gebouwen die zij zien aan de hand van een kleine camera.

Dat schrijft the New York Times woensdag. Geruchten over de bril kwamen eerder al via diverse andere blogs naar buiten.

De Amerikaanse krant heeft nu met diverse mensen gesproken die betrokken zijn bij het project binnen Google. Zij willen allemaal anoniem blijven, maar vertellen volgens the New York Times hetzelfde verhaal.

De bril zou eind 2012 op de markt moeten komen voor een prijs vergelijkbaar met die van een smartphone, dus ergens tussen de 250 en 600 euro.

Goggles en Latitude

De bril is uitgerust met een camera die alles wat de gebruiker ziet analyseert. Via diensten die Google al in huis heeft, kan informatie weergegeven worden. Via Google Goggles krijgen gebruikers informatie over gebouwen, kunst of foto’s die zij bekijken.

Ook de locatiedienst Latitude zou verwerkt worden in de bril en mogelijk ook informatie van Google+, het sociale netwerk van de zoekgigant. Volgens de bronnen is het bedrijf nog wel aan het uitzoeken hoe het zit met privacy.

Google wil dat mensen op straat weten als zij gescand worden door een bril van Google.

Bekijk hieronder een video van hoe Google Goggles werkt:

Testlab

Geruchten over de bril die uitgerust is met Android kwamen eerder dus al naar buiten, maar de bronnen konden meer details onthullen. Vorige week nog schreef de krant The San Jose Mercury News dat Google een testlab aan het bouwen is op de campus. Daar zou onder meer gewerkt worden aan hele precieze optische technologie.

Volgens de bronnen van the New York Times moet de bril de bewegingen van de oogbal kunnen volgen en leert het bij gebruik de wensen van een persoon kennen zodat alleen informatie weergegeven wordt waar de gebruiker echt behoefte aan heeft.