AMSTERDAM - Apple heeft bij de Europese Commissie geklaagd over Motorola Mobility. Volgens het bedrijf houdt Motorola zich niet aan de zogenoemde FRAND-voorwaarden.

Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van Motorola over de stand van zaken van het bedrijf.

Apple wil dat de Commissie actie onderneemt ‘met betrekking tot de standaard essentiële patenten’. Deze zogenaamde SEPs zijn patenten op heel brede technologieën die door veel bedrijven gebruikt worden. Voorbeelden daarvan zijn 3G en UMTS.

De klacht van het bedrijf komt nadat toezichthouders in zowel de VS als Europa bekend hadden gemaakt te zullen ingrijpen als bedrijven niet eerlijk omgaan met patenten.

Klacht

"Op 17 februari 2012 ontving het bedrijf een brief van de Europese Commissie waarin de Commissie meldt dat het een klacht van Apple tegen Motorola Mobility heeft ontvangen met betrekking tot de handhaving van Motorola’s standaard essentiële patenten die in strijd zouden zijn met Motorola’s FRAND-verplichtingen”, staat in het rapport.

FRAND staat voor Fair, Reasonable en Non-discriminatory en houdt onder meer in dat bedrijven geen onderscheid mogen maken tussen verschillende fabrikanten bij het verstrekken van licenties op hun patenten.

Onlangs bleek dat Motorola Apple een licentie op een patent had aangeboden, met als voorwaarde dat het 2,25 procent van de opbrengsten zou krijgen. Apple weigerde dat en onderzoekt sindsdien of andere bedrijven ook opbrengsten aan Motorola moeten overhandigen in ruil voor de licenties. Het bedrijf denkt dat Motorola andere voorwaarden hanteert voor Apple.

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie ook daadwerkelijk een onderzoek naar Motorola gaat instellen. Het bedrijf krijgt eerst de tijd om te reageren op de klacht.

De Commissie heeft eerder dit jaar al bekendgemaakt een onderzoek in te stellen naar Samsung, om te kijken of er sprake is van machtsmisbruik met FRAND-patenten.