
Onrust op Nederlandse pc-markt
Dat blijkt uit een analyse van de cijfers van het aantal verscheepte pc’s in Nederland van begin 2008 tot eind 2011 door NU.nl. De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau Gartner.
In 2009 doken de eerste problemen voor de pc-markt op. Zo viel het aantal pc’s dat geleverd werd aan winkeliers in veel kwartalen tegen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Begin 2010 kende de pc-markt in Nederland een kleine opleving, vooral dankzij de verkoop van netbooks. Eind 2010 was de groei echter bijna geheel verdampt. Begin 2011 verslechterde de situatie verder.
Zo werden er in het eerste kwartaal van dat jaar 680.000 pc’s verscheept in Nederland. Een jaar eerder waren dat er nog 883.000. In het tweede kwartaal zakte dit cijfers verder weg naar 591.000 tegenover 726.000 in het tweede kwartaal van 2010.
Acer
Acer ziet ook al heel 2011 forse dalingen met een dieptepunt in het tweede kwartaal. Toen werd bijna 60 procent minder pc’s verscheept dan in dezelfde periode in 2010. Het kwartaal daarna lag dit percentage op bijna 40 procent.
Geen andere fabrikant presteerde zo slecht. Dell deed het ook niet bijzonder goed met dalingen van ruim 20 en bijna 20 procent in de eerdergenoemde kwartalen. De situatie bij Dell is in de tweede helft van 2011 echter hersteld.
Veel andere fabrikanten als Apple, Asus en HP presteren beter, hoewel er een aantal slechtere kwartalen tussen zitten.
Leveringen
Acer stelt in een reactie dat de slechte cijfers voor een deel te verklaren zijn omdat ze niet over de verkoop maar leveringen aan verkooppunten gaan. “We hebben in de eerste twee kwartalen van 2011 de overschotten uit 2010 moeten compenseren, daarom is er veel minder geleverd”, legt Mark Pauly, directeur Benelux bij Acer, uit.
“We hadden te veel producten de markt ingebracht omdat we een groei op de pc-markt hadden verwacht. Dit werd echter een daling. Om dezelfde fout te voorkomen, doen we nu ook rustig aan met de leveringen.”
Verkoop
Acer ontkent dus dat het bedrijf wat betreft verkoop heel slecht gepresteerd heeft, maar ook de verkoopcijfers zijn vertekend omdat het bedrijf in de tweede helft van 2011 veel pc’s voor stuntprijzen verkocht heeft juist vanwege de overschotten. Pauly noemt die prijzen ‘schandalig’ en ‘schrikbarend’. “Een laptop van 499 euro voor 379 euro verkopen, is niet goed voor het bedrijf. Dat willen we nu met de kleinere voorraden voorkomen.”
In het marktaandeel gebaseerd op het aantal verscheepte pc’s is de situatie die Pauly omschrijft terug te zien. Acer zat vooral in de tweede helft van 2010 en de eerste drie maanden van 2011 in een dip. In die periode liep het aandeel terug van ruim 26 naar nog geen 15 procent.
In het tweede en derde kwartaal van 2011 herpakte Acer zich met een groei tot ruim 23 procent. Het laatste kwartaal zakte het aandeel echter in tot 17 procent, wat aangeeft dat de situatie nog niet geheel stabiel is.
Wereldwijde markt
Op de wereldwijde markt neemt de groei op de pc-markt flink af. Eind 2009 en begin 2010 was er een enorme piek waar de pc-markt enkele kwartalen achter elkaar groeide met 15, 25 en 21 procent in vergelijking met dezelfde kwartalen een jaar eerder.
Later in 2010 en zeker in 2011 zakte deze groei in waarbij in het laatste kwartaal van vorig jaar zelfs een lichte daling geconstateerd werd. Over heel 2011 werd slechts een groei van 0,5 procent behaald.
Ultrabooks
De neergang van de pc-markt is vooral te wijten aan het economische klimaat en de komst van tablets. Met de onlangs geïntroduceerde ultrabooks, hele snelle, dunnen en lichte laptops, moet de verkoop een nieuwe impuls krijgen. Ook Acer verwacht daar veel van. Ultrabooks moeten nog dit jaar goed zijn voor 40 tot 50 procent van de totale omzet in het laptopsegment.
“Het gaat de pc-markt een boost geven”, voorspelt Pauly. Ondanks de relatief hoge prijzen voor ultrabooks verwacht hij dus veel van het nieuwe segment pc’s. “Er zijn veel mensen, vooral in de zakelijke sector, die graag meer betalen voor deze kwaliteit.”