AMSTERDAM - Apps van Apple’s mobiele besturingssysteem iOS crashen volgens een nieuw onderzoek van bedrijf Crittercism vaker dan Android-apps.

Crittercism verzamelde gedurende 2 maanden gegevens van alle versies van iOS en Android en kwam tot die conclusie na het analyseren van de data.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste apps crashten onder iOS 5.0.1, gevolgd door iOS 4.2.1.

Het bedrijf heeft de apps die onderzocht zijn onderverdeeld in drie kwartielen. De 'beste', meest stabiele, apps zitten in het eerste kwartiel. Bij die applicaties crashte 0,51 procent van de iOS-apps tijdens het opstarten. Bij Android was dit slechts 0,15 procent. In het tweede en derde kwartiel crashte onder Apple’s system 1,47 en 3,66 procent, terwijl dit bij Android-apps 0,73 en 2,97 procent was.

app-crashes1

iOS 5

Het onderzoek van Crittercism is uitgevoerd in december 2011, toen iOS 5.0.1 een paar weken uit was. Het feit dat de meeste apps onder die update crashten is daarom daar aan te wijten, zegt het bedrijf. Veel apps moesten door ontwikkelaars nog worden aangepast voor iOS 5 zodat ze niet ongewild zouden sluiten.

"Ik verwacht dat als Ice Cream Sandwich en de nieuwe Nexus S telefoon gelanceerd worden we dezelfde situatie voor Android kunnen verwachten", aldus CEO Andrew Levy in een interview met Forbes.