AMSTERDAM - Motorola heeft 2,25 procent van Apple’s opbrengsten geëist in de onderhandelingen met het bedrijf om het gebruik te laten maken van een 3G-patent in Duitsland. 

Het is niet duidelijk of het alleen om de opbrengsten gaat van de iPhones en iPads die gebruikmaken van het 3G-patent. Motorola heeft Apple namelijk ook aangeklaagd voor schending van een patent  op het gebied van synchronisatie.

Motorola’s eis is ontdekt door patentdeskundige Florian Mueller van FOSS Patents. Het percentage van 2,25 procent wordt genoemd in een brief van Apple waarin het vraagt om de details van Qualcomms licentie-overeenkomst met Motorola.

Apple beweert namelijk dat het patent waar de rechtszaak om draait al gekocht is door Qualcomm. De processor van Qualcomm wordt in de iPhone gebruikt en het bedrijf wil daarom niet nog een keer betalen voor de licentie die de chipmaker al heeft afgenomen van Motorola.

Verkoopverbod

Apple heeft geweigerd de 2,25 procent te betalen waarna de rechter in Duitsland in december besloot dat de iPhone 3G(S), iPhone 4 en 3G-modellen van de iPad niet in de Duitse online store verkocht mocht worden. Apple is vrijdag in beroep gegaan tegen het online verkoopverbod waardoor het nu voor onbepaalde tijd is opgeschort.

FRAND

De iPhone-maker zegt dat Motorola weigert het patent onder redelijke voorwaarden aan Apple te licenseren. Als Motorola zich inderdaad niet aan de zogeheten FRAND-voorwaarden houdt kan de Europese Commissie een onderzoek starten om te bepalen of het bedrijf schuldig is aan machtsmisbruik.

FRAND staat voor fair, reasonable, and non-discriminatory en houdt in dat een bedrijf geen onderscheid mag maken tussen licentienemers.

Onderzoek

Apple onderzoekt of andere bedrijven ook opbrengsten aan Motorola betalen voor het gebruik van het patent. Nokia, HTC, LG en Ericsson worden daarom verzocht om informatie te verstrekken over hun deals met Motorola.