AMSTERDAM - Apple heeft vrijdag applicaties uit de App Store verwijderd die een gelijkenis tonen met populaire apps en daardoor vaak gedownload worden.

Website TechCrunch meldt dat apps zoals Tiny Birds, Numbers With Friends en Temple Jump uit de appwinkel gehaald zijn. Deze applicaties lijken qua uiterlijk en naam veel op de veelgekochte apps Tiny Wings, Words With Friends enTemple Run.

De ‘klonen’ zijn bijna allemaal gemaakt door ontwikkelaar Anton Sinelnikov. Op zaterdagochtend waren er nog maar 9 van zijn 68 applicaties beschikbaar in de App Store.

Meeliften

De Britse krant The Guardian bracht het verhaal over de "misleidende apps" en Anton Sinelkov vrijdag. In het stuk is te lezen dat naast Sinelkov ook veel anderen meeliften op het succes van populaire games. De ontwikkelaars van de originele apps zouden daardoor veel geld mislopen.

Verschillende ontwikkelaars en gebruikers riepen Apple eerder deze week al op om iets de doen aan deze klonen. Zo twitterde Keith Shepherd, maker van Temple Run, dat een app zoals Temple Jump de integriteit van de App Store aantast. Shepherd zegt nu dankbaar te zijn dat Temple Jump niet meer te downloaden is.