AMSTERDAM - Google gaat een nieuw 'entertainment-apparaat' testen dat via wifi verbinding zal maken met huishoudelijke apparaten. Dat blijkt uit een aanvraag die is ingediend bij de Amerikaanse telecomwaakhond FCC.

Het bedrijf vraagt toestemming om het onbekende apparaat thuis bij 250 Google-medewerkers in vier steden te testen. Gebruikers sluiten het systeem aan op hun eigen wifi-netwerk of Bluetooth en maken dan verbinding met huishoudelijke elektronica.

Hoewel er weinig bekend is over het apparaat zou het iets te maken kunnen hebben met het eerder aangekondigde Android@Home.

In mei vorig jaar onthulde Google een nieuwe uitbreiding op de functionaliteit van Android waarbij smartphones ook 'gewone' apparaten kunnen aansturen. Via de Android@Home-applicatie zouden bijvoorbeeld lampen aan en uit gezet kunnen worden met een Android-toestel.

Gigabit

Het is ook mogelijk dat Google de 802.11ac wifi-technologie in huizen wil testen en de FCC daarom om een experimentele licentie vraagt, schrijft website GigaOM. De theoretische snelheid die met de draadloze 802.11ac standaard gehaald kan worden, is 1 Gbps. Het wordt daarom ook weleens Gigabit Wifi genoemd.

Het einge dat tot nu toe bekend is over het onbekende apparaat is dat het een verbinding met hoge snelheid nodig heeft en applicaties runt.