AMSTERDAM - Voor de allereerste keer zijn er wereldwijd meer smartphones verkocht dan personal computers. Dat blijkt uit onderzoek van Canalys.

Leveranciers hebben vorig jaar 488 miljoen smartphones tegenover 415 miljoen pc’s verscheept, meldt het marktonderzoeksbureau vrijdag in een rapport. Canalys’ definitie van pc’s bestaat niet alleen uit desktopcomputers en laptops, maar ook netbooks en tablets.

Het feit dat smartphoneverzendingen die van client-pc’s hebben ingehaald moet worden gezien als een belangrijke mijlpaal, zegt vice-president Chris Jones van Canalys. “In een tijdsbestek van een paar jaar zijn smartphones uitgegroeid van een nicheproduct naar een echt massaproduct." Smartphoneverkopen zitten volgens hem vooral in de lift door dalende prijzen.

Tablets

In het laatste kwartaal van 2011 zijn 158,5 miljoen smartphones verscheept, in dezelfde periode in 2010 waren dat er nog maar 101,2 miljoen. In totaal is het aantal verscheepte smartphones in een jaar met bijna 63 procent gestegen. Bij pc’s was dat ‘slechts’ 15 procent.

Het aantal tabletverzendingen is wel enorm gegroeid, 274 procent meer dan het jaar ervoor.

SPA table 1 030212_0

In het rapport staat verder dat Apple in het vierde kwartaal van 2011 de meeste apparaten heeft verscheept. Het gaat volgens Canalys om 37 miljoen iPhones, 15.4 miljoen iPads en 5,2 miljoen Macs.

Ook Samsung deed het goed vorig jaar, het bedrijf verscheepte in total 91,9 miljoen smartphones, 67 miljoen meer dan in 2010.

Verwachting

Canalys waarschuwt dat de groei van de smartphoneverkopen dit jaar mogelijk niet doorzet. Het onderzoeksbureau verwacht dat bedrijven zich zullen focussen op winstgevendheid en daardoor de telefoons duurder zullen maken.