AMSTERDAM - De iPhone 3G(S), iPhone 4 en 3G-modellen van de iPad zullen toch weer verkrijgbaar zijn in de Duitse online store. De verkoop van de modellen was een aantal uur verboden, maar het verkoopverbod is nu uitgesteld. 

Apple haalde deze week in verband met een rechtszaak die vorig jaar aangespannen werd door Motorola de telefoons en tablet van de website. Dit was naar aanleiding van een uitspraak van een Duitse rechter in december dat recentelijk van kracht werd. De rechter stelde toen dat Apple inbreuk maakt op een patent van Motorola rond communicatietechnieken.

Het verkoopverbod is nu tijdelijk opgeschort, waardoor de iPhones en iPad weer te koop zijn in de Duitse Apple online store.

"Alle iPad en iPhone-modellen zullen binnenkort weer te koop zijn via de online winkel van Apple in Duitsland”, zegt Apple in een verklaring. “Apple is tegen het verbod in beroep gegaan omdat Motorola herhaaldelijk weigert om dit patent onder redelijke voorwaarden aan Apple te licenseren, ondanks het feit dat het zeven jaar geleden al door Motorola als een ‘industry standard’ patent is verklaard”, aldus de woordvoerder.

FRAND

Apple’s zegt dat Motorla zich niet houdt aan de zogenoemde FRAND-voorwaarden. FRAND staat voor fair, reasonable, and non-discriminatory en houdt in dat een bedrijf geen onderscheid mag aken tussen licentienemers.

Het is niet duidelijk hoe lang het verkoopverbod uitgesteld wordt. Volgens Florian Mueller van FOSS Patents blijft de opschorting in het gunstigste geval van kracht totdat een rechter zich over het beroep van Apple buigt. Dat kan volgens hem meer dan een jaar duren.