AMSTERDAM – Een Duitse rechter heeft een verbod uitsproken op iCloud en alle Apple-producten die gebruikmaken van de dienst, zoals iPhones en iPads. Het verbod gaat niet direct in.

Dat schrijft Foss Patents op basis van een uitspraak van de Duitse rechter. Het is de derde overwinning van Motorola tegen Apple in Duitsland.

In dit geval heef Apple een patent geschonden van Motorola op het gebied van synchronisatie. Met iCloud kunnen gebruikers onder meer muziek, agenda’s en documenten op een server opslaan en deze bestanden vervolgens op verschillende apparaten raadplegen.

Het verbod gaat niet direct in en het is ook niet zeker dat de producten van Apple echt van de markt zullen verdwijnen. Ten eerste is er de kans het verbod te omzeilen met een technische aanpassing, maar er is bovendien nog een beroep mogelijk.

Beroep afwachten

Omdat dit beroep nog afgewacht moet worden, zijn de producten voorlopig gewoon toegestaan. Als Motorola het verbod wel per direct wil laten ingaan, moet het bedrijf een voorschot van 100 miljoen euro betalen. Het risico is dat een hogere rechter het verbod kan afwijzen en Motorola dan een schadevergoeding aan Apple moet betalen vanwege een voortijdig verbod.

Als het verbod in een hoger beroep bevestigd wordt, is het definitief en permanent.

Apple heeft  in verband met een andere zaak met Motorola de iPhone 4, 3GS en 3 van de eigen site gehaald, ook de iPad 2 met 3G is niet meer te verkrijgen via de website van Apple. Deze zaak ging om een ander patent en de iPhone 4s valt daarbuiten.