AMSTERDAM – Het Windows Phone-platform zal een flinke transformatie ondergaan. Het toekomstige Windows Phone 8 is diep geïntegreerd met Windows 8 en kent nieuwe hardwaremogelijkheden.

Dat schrijft Pocketnow.com op basis van een gelekte video die bedoeld was voor Nokia. In de video doet Joe Belfiore, topman binnen Windows Phone, een aantal details uit de doeken over een nieuwe versie van Windows Phone 8.

Zo worden onder meer grotere schermformaten, multicore-processors en NFC-mogelijkheden ondersteund. De grootste verandering zal echter de integratie met Windows 8 zijn.

De nieuwe versie van het besturingssysteem wordt in de tweede helft van 2012 verwacht en Windows Phone 8 krijgt volgens Pocketnow dezelfde kernel als Windows 8. Geruchten hierover waren al eerder ontstaan en ook Winsupersite.com, dat zich specifiek richt op Windowsnieuws, bevestigt de details.

Integratie

De kernel van Windows Phone, de kern van de software die onder meer het fysieke geheugen en de processen beheert, is nu nog anders dan die van Windows. Door deze kern gelijk te trekken is het veel gemakkelijker om bijvoorbeeld apps te exporteren tussen de twee platforms.

Microsoft zou verwachten dat er 100.000 apps in de Marketplace staan bij de lancering van Windows Phone 8 die gepland zou staan voor het vierde kwartaal.