AMSTERDAM – Apple wil in Nederland alsnog een verbod op de Galaxy S, S II en Ace. Samsung wist een eerder verbod te omzeilen met een software-update.

Dat laat Samsung desgevraagd aan NU.nl weten, het gerechtshof in Den Haag bevestigt dat er een beroep loopt in deze zaak.

Details over het hoger beroep ontbreken. Zo is niet bekend wanneer het beroep is aangetekend.

24 augustus legde de rechtbank in Den Haag Samsung een verbod op wat betreft de verkoop van de smartphones. Dat verbod was gebaseerd op één software-octrooi. Andere octrooien en de schending van het modelrecht van de iPhone werden afgewezen.

Uiterlijk

Waarschijnlijk probeert Apple op basis van de andere octrooien of op basis van het uiterlijk van de telefoons alsnog een verbod te realiseren. De iPhone-maker zelf was niet bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

Wel liet Apple aan NU.nl weten: "Het is geen toeval dat de producten van Samsung zowel qua uiterlijk, interface en verpakking lijken op de iPhone en iPad. We moeten onze producten beschermen tegen bedrijven die onze ideeën stelen."

Het is nog niet bekend wanneer het beroep dient, maar is geen sprake van urgentie dus op korte termijn zal geen hoorzitting plaatsvinden. Samsung verwacht dat de zaak voor zal komen in de tweede helft van dit jaar.

Octrooien

In het kort geding voerde Apple drie octrooien aan. EP 2.059.868 ziet toe op wijze van scrollen in fotogalerij, EP 2.098.948 op het opnemen van een ‘flag’ in verband met meerdere schermaanrakingen, EP 1.964.022 op de wijze van het ontgrendelen door op het aanraakscherm een icoon op een bepaalde manier te verslepen.

Het verbod was alleen gebaseerd op het eerste octrooi.

Naast de octrooien voerde Apple modelrechten en auteursrechten aan. Ook maakt Samsung zich volgens Apple schuldig aan ‘slaafse nabootsing’. De rechter wees in augustus alle beschuldigingen op het gebied van uiterlijk af.

Lees alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung