AMSTERDAM – Nikon heeft woensdag twee nieuwe zoomcamera’s uitgebracht. Het duo beschikt over stevige zoomlenzen, waaronder eentje met een zoombereik van 42 keer.

Het tweetal wordt uitgebracht in twee verschillende cameraseries, de Coolpix Performance-serie (P-serie) en Coolpix Life-serie (L-serie). Het indrukwekkendste zoommonster van de twee is de Coolpix P510: dit toestel heeft een Nikkor-lens waarmee men tot 42 keer kan inzoomen.

Het toestel – dat de Coolpix P500 opvolgt – schiet foto’s in een resolutie van 16 megapixels en video in full-hd en met stereogeluid. De P510 heeft een kantel- en draaibaar lcd-scherm en een sensor die van achteren wordt belicht, wat mooiere foto’s moet opleveren in situaties met weinig licht.

3d-functie en gps
Ook heeft de camera een 3d-fotofunctie aan boord, die van twee iets verschillende foto’s één 3d-beeld maakt, en een gps-functie die informatie over de opnamelocatie aan fotobestanden toevoegt.

De L810 – opvolger van Nikons Coolpix L120 – maakt eveneens 16-megapixelfoto’s en biedt dezelfde 3d-fotofunctie. Dit toestel moet het echter zonder verlichte beeldsensor stellen en komt bij video-opnames niet verder dan beelden in 720p-resolutie.

Met zijn 26x optische zoomlens is het toestel wel een stuk goedkoper dan de 429 euro kostende P510: de L810 heeft een adviesprijs van 289 euro. Beide camera’s zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.