AMSTERDAM – Panasonic heeft dinsdag twee nieuwe zoomcamera’s voor op reis aangekondigd. Ook introduceerde de Japanse elektronicafabrikant een nieuwe middenklasse compactcamera.

De twee ‘travelzoomcamera’s’ zijn de Lumix TZ30 en TZ25. Dit duo volgt de vorig jaar uitgebrachte TZ20 en TZ18 op. Beide modellen kennen enkele verbeteringen ten opzichte van hun voorgangers. Zo heeft de TZ30 nu een optische zoomlens van 20 keer, in plaats van zestien keer zoom.

Ook kan dit 14,1-megapixeltoestel nu full-hd video’s opnemen met een snelheid van vijftig beelden per seconde. Net als zijn voorganger heeft de TZ30 ingebouwde gps-functionaliteit. Het toestel wordt geleverd met kaarten van 82 landen en regio’s.

Middenklasser
De TZ25 kan voortaan in full-hd opnemen, waar zijn voorganger, de TZ18, niet verder kwam dan 720p video. De 16x zoomlens op het toestel is onveranderd, maar Panasonic zegt de beeldsensor te hebben verbeterd, waardoor deze mooiere foto’s levert bij weinig licht. Het resultaat is wel dat de fotoresolutie is teruggelopen van 14,1 megapixel bij de TZ18 naar 12,1 megapixels bij het nieuwe toestel.

De laatste nieuwkomer is de Lumix FX80, een nieuwe middenklasse compactcamera. Dit apparaat beschikt over een lens met 5x optische zoom, een 12,1-megapixelsensor, een touchscreen en een videofunctie voor full-hd opnames. Wanneer en voor welke prijzen het drietal op de markt komt, is nog niet bekendgemaakt.