AMSTERDAM – Het was het afgelopen jaar stuivertje wisselen op de smartphonemarkt. Nokia was leider in het eerste kwartaal, maar het gevecht gaat nu tussen Samsung en Apple. Samsung verkocht iets meer smartphones

Dat blijkt uit een analyse van NU.nl.

Nokia zag het aandeel op de smartphonemarkt in 2011 verder kelderen. In het eerste kwartaal verkocht de Finse telefoonmaker 24 miljoen exemplaren waarmee het marktleider was.

Na dat kwartaal ging het echter hard. In de maanden april, mei en juni werden nog slechts 16,7 miljoen smartphones van Nokia verkocht. Zowel Samsung (19,2 miljoen) als Apple (20,3 miljoen) gingen daar ruim overheen. De leiderspositie van Nokia was definitief ten einde.

De kwartalen daarna stoomden Apple en Samsung door en bleef Nokia achter.

Nieuwe leider

Een duidelijke nieuwe leider is er echter nog niet. In het derde kwartaal lag Samsung voor op Apple met respectievelijk 27,8 en 17,1 miljoen verkochte smartphones. Dit was vooral te verklaren door het feit dat veel iPhonegebruikers wachtten op de iPhone 4s die in oktober gelanceerd werd.

Het vierde kwartaal was dan ook weer (nipt) voor Apple. Het bedrijf verkocht 37 miljoen iPhones en Samsung wist 36,5 miljoen smartphones te verkopen.

De gegevens zijn afkomstig uit de jaarverslagen. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Ook als gemeten wordt over héél 2011 is er geen duidelijke leider aan te wijzen. Nokia blijft achter met 77,1 miljoen exemplaren en Samsung en Apple staan wederom bijzonder dicht bij elkaar met 95,1 miljoen en 93 miljoen verkochte exemplaren.

Voor 2012 kunnen we verwachten dat Samsung in het tweede kwartaal goede zaken zal doen als inderdaad zoals verwacht de Galaxy S III dan verschijnt. Aan het eind van het jaar komt Apple waarschijnlijk weer met een nieuwe iPhone en belooft ook dit jaar dus weer spannend te worden.