AMSTERDAM - De app Vistory waarmee historische beelden en films gerelateerd aan een fysieke locatie getoond worden, is door de overheid uitgeroepen als ‘App van Nederland’. De app Hogenood won de publieksprijs.

Dat heeft Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, donderdag bekendgemaakt.

Bij de verkiezing ging het alleen om applicaties die gebruikmaken van overheidsdata. De prijs bedraagt 2500 euro. De jury beoordeelde de apps op originaliteit, gebruiksvriendelijkheid, maatschappelijke en economische waarde en relevantie voor ondernemers, burgers en lokale overheden.

Winnaars

De app Vistory heeft de eerste prijs gewonnen. De jury prees de applicatie vanwege het educatieve karakter en de mogelijkheid Vistory in te zetten in de toeristische sector.

De tweede prijs ging naar 10.000 scholen waarmee gedetailleerde informatie over alle basis- en middelbare scholen op te zoeken is. Sola, een dienst die uitrekent of het rendabel is om zonnepanelen op een dak te plaatsen, ontving de derde prijs.

Daarnaast werd er nog een publieksprijs uitgereikt die naar Hogenood ging. Deze app laat het dichtstbijzijnde openbare toilet zien.

Bijdrage

“Nieuwe apps zijn niet alleen handig”, aldus Verhagen. “De winst zit ook in de bijdrage aan de economie en werkgelegenheid die de app-industrie kan leveren.” De minister wil het gebruik en aanbod van open data stimuleren.

Enkele bekende apps die gebruikmaken van overheidsdata zijn Buienradar en Carspotter.