AMSTERDAM – Microsoft betaalde Nokia in het vierde kwartaal van 2011 250 miljoen dollar (180 miljoen euro) voor het gebruik van Windows Phone.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Nokia donderdag presenteerde. Ook de officiële cijfers over het laatste kwartaal van 2011 werden bekendgemaakt.

Ook Nokia moet overigens geld afstaan aan Microsoft voor het gebruik van het platform in de vorm van royalty's. Hoeveel dat is, is niet bekend.

Microsoft en Nokia sloten in 2011 een samenwerking waarvan in november de eerste resultaten getoond werden. Sinds die maand is de eerste Lumia-smartphone van Nokia op de markt met het platform Windows Phone.

Miljarden

De totale betaling van Microsoft aan Nokia zal volgens het Finse bedrijf oplopen tot 'miljarden' dollars. Elk kwartaal wordt naar verwachting 250 miljoen dollar gestort. Hoelang dit doorgaat en of het bedrag ook kan afwijken is niet bekend.

Door de samenwerking hopen zowel Nokia als Microsoft aandeel (terug) te pakken op de smartphonemarkt. Voor Nokia is dat in 2011 nog niet gelukt. Het bedrijf verkocht 25 procent minder smartphones dan in 2010. De verkoop van alle mobiele telefoons samen daalde met 3 procent.

Smartphoneverkoop

In heel 2011 verkocht Nokia 77,3 miljoen smartphones. Het jaar daarvoor waren dat er nog 103,6 miljoen. In het laatste kwartaal was de daling (-31 procent) nog sterker: van 28,6 miljoen in de laatste maanden van 2010 naar 19,6 miljoen in het vierde kwartaal van 2011.

Tot nu toe werden er volgens Nokia ruim 1 miljoen Lumia-smartphones verkocht. Dat betekent dat Microsoft de Finse telefoonmaker iets minder dan 250 dollar per verkocht Windows Phone-toestel betaald heeft.

Verlies

Over heel 2011 leed Nokia een verlies van ruim 1 miljard euro. In 2010 werd nog 2 miljard euro winst gemaakt. Het laatste kwartaal van vorig jaar droeg bij aan het verlies. In die drie maanden werd een verlies van 954 miljoen genoteerd.