AMSTERDAM - Het aantal Androidtablets nadert het aantal iPads in het vierde kwartaal. Apple is nog koploper, maar het gat wordt aanzienlijk kleiner.

Dat heeft onderzoeksbureau Strategy Analytics becijferd en gedeeld met Reuters.

In de laatste drie maanden van 2011 werden 26,8 miljoen tablets verscheept, veel meer dan de 10,7 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden.

Het aandeel van Androidtablets in dit totale aantal komt inmiddels uit op 39 procent, een jaar geleden was dat 29 procent. Deze opmars gaat ten koste van Apple die eind 2010 met de iPad een marktaandeel had van 68 procent en het nu moet doen met 58 procent.

15 miljoen iPads

De cijfers komen overeen met de aantallen die Apple zelf dinsdag bekendmaakte. Toen werd duidelijk dat in het laatste kwartaal ruim 15 miljoen iPads verkocht zijn. Een recordaantal dat inderdaad ongeveer 58 procent van 26,8 miljoen is.

Een kanttekening is wel dat Androidtablet door tientallen fabrikanten gemaakt worden en het veel verschillende modellen betreft. Apple produceert slechts één model en staat andere fabrikanten niet toe met het besturingssysteem iOS te werken.

Windowstablets

In heel 2011 zijn er volgens Strategy Analytics 66,9 miljoen tablets op de markt gebracht, een toename van 260 procent in vergelijking met 2010. Microsoft had het laatste kwartaal een aandeel van slechts 1 procent. Later in 2012 worden de eerste tablets met Windows 8 verwacht, dit besturingssysteem is speciaal gemaakt voor touchscreens.