CUPERTINO - Apple verkocht afgelopen kwartaal 37 miljoen iPhones en 15,4 miljoen iPads. Een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder.

Dat maakte Apple dinsdagavond (Nederlandse tijd) bekend.

Over de laatste drie maanden van 2011 werd een nettowinst van 13 miljard dollar geboekt. De totale omzet kwam uit op 46,3 miljard dollar. Ook dat was het hoogste niveau ooit.

Het concern dat in oktober de iconische voorman Steve Jobs verloor, verdubbelde de verkoop van iPhones en iPads vorig kwartaal ruimschoots tot respectievelijk ruim 37 miljoen en ruim 15,4 miljoen stuks.

In dezelfde periode een jaar geleden werden 7,3 miloen iPads aan de man gebracht en 19 miljoen iPhones. De verkoop van Mac-computers steeg met 26 procent naar 5,2 miljoen stuks.

Samsung verkocht in het vierde kwartaal van 2011 een geschat aantal van 32 tot 35 miljoen smartphone. Apple zou de koppositie op de smartphonemarkt dus weer hebben teruggepakt. Samsung overtrof de iPhonemaker in een eerder kwartaal.

Verwachtingen

Met een winst van omgerekend 13,87 dollar per aandeel overtrof Apple de verwachtingen van analisten weer als vanouds. Zij hadden ingezet op een winst per aandeel van 10,16 dollar en een omzet van ruim 38 miljard dollar.

In het voorgaande kwartaal had Apple bij hoge uitzondering niet aan de verwachtingenweten te voldoen. Apple verwacht dit kwartaal een omzet te boeken van 32,5 miljard dollar.

Het bedrijf maakte bij de presentatie van de kwartaalcijfers ook bekend dat het op dit moment 97,6 miljard dollar in 'contanten' heeft. Dit geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor overnames, maar Apple staat niet bekend om grote aankopen.