AMSTERDAM – Aan het eind van 2011 waren er ruim een miljoen tablets in gebruik in Nederland.

Dat becijfert Telecompaper na onderzoek onder ruim 7000 Nederlandse consumenten van 15 tot 65 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2011.

Volgens Telecompaper had 12 procent van de huishoudens toen een tablet in het bezit. In 2 procent van deze huishoudens gaat het zelfs om meerdere tablets. In totaal betekent dit dat er net iets meer dan 1 miljoen tablets in omloop zouden zijn.

Onderzoeksbureau Gfk stelde eind december dat er in Nederland aan het begin van die maand 1,7 miljoen tabletgebruikers waren. Volgens Gfk wordt een tablet gemiddeld door 2,3 mensen gebruikt.

Volgens die cijfers waren er toen dus 750.000 exemplaren in Nederland. Dat de cijfers van Telecompaper afwijken, kan mogelijk verklaard worden door sterke verkoop tijdens de feestdagen.

Aanschaf

Uit het onderzoek blijkt dat nog eens 15 procent van plan is een tablet aan te schaffen in het komende half jaar. De voornaamste eisen bij de aanschaf van een tablet zijn het besturingssysteem, het imago van het merk en de prijs. Gebruikers van de iPad kiezen voor deze tablet vanwege de eerste twee redenen. De prijs speelt bij hen een minder grote rol.

39 procent van alle tabletgebruikers heeft een apart data-abonnement afgesloten. De rest gebruikt alleen wifi.