AMSTERDAM – Steve Jobs wilde samenwerken met fotobedrijf Lytro om de camera in de iPhone 'opnieuw uit te vinden'.

Dat blijkt uit een nieuw boek Inside Apple van Adam Lashinksy dat deze week uitkomt. 9to5mac.com heeft het boek al gelezen en publiceert enkele passages.

De inmiddels overleden Jobs heeft volgens het boek gebeld met Ren Ng, de CEO van Lytro, over een samenwerking met Apple. Ng en Jobs zouden meerdere afspraken hebben gehad over deze toekomstige samenwerking.

De camera’s van Lytro zijn vooral revolutionair omdat het de eerste lichtveldcamera’s voor consumenten zijn. Met dit nieuwe type camera kan men een foto achteraf scherpstellen. De sensor verzamelt kleur, intensiteit en richting van iedere lichtstraal die de camera binnenkomt.

Lytro in iPhone

Jobs wilde de camera in de iPhone volgens het boek ‘opnieuw uitvinden’. De techniek van Lytro zou daarbij moeten helpen. Het bedrijf zal de eerste camera’s zelf begin 2012 op de markt brengen.

Wanneer en of ook Apple gebruik zal gaan maken van de techniek is niet duidelijk. Door het overlijden van Jobs is het plan in de ijskast gezet. Andere plannen van Jobs worden echter wel uitgevoerd. Zo wilde hij schoolboeken aanbieden en de markt voor tv flink veranderen.

Vorige week lanceerde Apple iBooks 2, een app voor de iPad waarin nu ook schoolboeken met interactieve elementen te downloaden zijn. Dat er een eigen televisietoestel van Apple komt, lijkt inmiddels ook zeker.