AMSTERDAM - De Galaxy Tab van Samsung mag gewoon verkocht worden in Nederland en schendt niet het modelrecht van Apple.

Dat heeft de het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Eerder wees een andere Nederlandse rechter een dergelijk verbod al van de hand, maar Apple ging in hoger beroep. Volgens het bedrijf is de Galaxy Tab een slaafse kopie van de iPad en verzint Samsung smoesjes om de apparaten veel op elkaar te laten lijken.

Apple heeft in 2004 een Gemeenschapsmodel geregistreerd, daarin zijn verschillende uiterlijke kenmerken opgenomen. Volgens Apple is de iPad op dit model gebaseerd en maakt de Galaxy Tab daar inbreuk op.

2004

Het hof is van mening dat de tablet van Samsung alleen vergeleken mag worden met de modelregistratie uit 2004 en niet met de in 2010 op de markt gekomen iPad. Bij vergelijking met die modelregistratie vond de voorzieningenrechter de Galaxy Tab daar voldoende van verschillen.

Het hof vindt dat de iPad niet kan worden gezien als een toepassing van het model zoals dat in 2004 is geregistreerd. Er zouden verschillen tussen de twee uitvoeringen zitten.

'Beperkt eigen karakter'

In de uitspraak is te lezen dat volgens het hof alle elementen van het in 2004 geregisteerde model al in eerdere apparaten voorkwamen, waardoor het model een 'beperkt eigen karakter' heeft. Het model is dus een soort samenvoeging van al bestaande onderdelen.

Op basis daarvan levert een vergelijking tussen het model en de Galaxy Tab volgens het hof voldoende verschillen op om een andere algemene indruk te wekken. In Duitsland is de Galaxy Tab wel verboden vanwege het uiterlijk. Daar bracht Samsung een Galaxy Tab 10.1N op de markt met een aangepast design.

Verheugd

Geert Mol, Marketing Manager Mobile bij Samsung, laat in een reactie aan NU.nl weten 'verheugd' te zijn met de uitspraak. "We zijn zeer blij. Dit bewijst dat de Galaxy Tab 10.1 onderscheidend is en ondersteunt wat wij altijd al gezegd hebben."

Volgens Mol is dit in principe het eindstation voor de zaak in Nederland. Of deze uitspraak ook in Duitsland gebruikt zal worden als argumentatie in de rechtszaak daar, durft hij niet te zeggen. "In elk land en elke regio worden andere afwegingen gemaakt."

Apple moet de proceskosten die Samsung gemaakt heeft van het gerechtshof vergoeden. In totaal gaat het om ongeveer 207.000 euro.

Lees alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung