Nieuwe manier van tv-kijken op CES

LAS VEGAS - LG, Samsung, Sony en Sharp vallen tijdens gadgetbeurs CES over elkaar heen met het brengen van nieuwe televisies. Betere kwaliteit, enorme schermen, nieuwe besturing en vooral meer 3D. Een overzicht.

Opvallend is dat de fabrikanten elkaar niet veel ontlopen qua aankondigingen. Niet verrassend omdat veel bedrijven dezelfde fabrikanten gebruiken. Zo onthulde LG en Samsung allebei een 55-inch OLED-televisie, maar Samsung durfde het aan deze techniek tot Super OLED om te dopen.

De tv’s met OLED zorgen voor betere beeldkwaliteit dan bij een LED of LCD-model. Zo is het contrast veel hoger, zijn de kleuren dieper en het beeld scherper. Bijkomend voordeel is dat OLED-schermen zelf licht uitzenden waardoor geen backlight nodig is. Hierdoor wordt bespaard op het stroomverbruik.

Bekijk de videoreportage van het tv-geweld op CES:

Door het ontbreken van backlight kunnen de tv’s ook een stuk dunner worden. Het model van Samsung is 7,9 millimeter dun, maar LG overtreft dat met het 4 millimeter-model. Beide modellen zijn pas net af en hebben nog geen prijs gekregen. Bij Samsung is het in ieder geval zeker dat de tv in de tweede helft van 2012 te koop zal zijn.

3D-oorlog

Waar beide bedrijven het minder over eens zijn is 3D. Samsung kiest voor actieve brillen met een batterijtje erin. Deze brillen zijn duurder, maar geven volgens Samsung een betere kwaliteit. LG is het daar niet mee eens en kiest voor passieve brillen die lichter en goedkoper zijn en volgens LG de zelfde kwaliteit leveren. LG noemde de onenigheid eerder zelfs een heuse ‘tv-oorlog’.

Van alle nieuwe tv-toestellen van het Zuid-Koreaanse bedrijf is 60 procent uitgerust met 3D. Het pronkstuk is de 84-inch Cinema 3D-tv met een 4K-resolutie van 3840x2160 pixels. Het immense scherm heeft door de hoge resolutie haarscherp beeld.

Cinema 3D-lijn

In de Cinema 3D-lijn werden echter nog veel meer toestellen onthuld waarin vooral de techniek waarmee 2D-beelden naar 3D kunnen worden omgezet, verbeterd is. De kwaliteit blijft ver verwijderd van originele 3D-beelden, maar is stukken beter dan vorig jaar.

Verder probeert LG de Cinema 3D-tv’s hun naam eer aan te laten doen door de bezel (de rand om het scherm) te verkleinen tot 1 millimeter. Volgens het bedrijf is de ervaring zo nog meer als in de bioscoop omdat daar ook geen rand om het scherm zit.

Beweging en spraak

Samsung paste ook het uiterlijk van de lijn Smart TV’s aan. Vooral de voet heeft een transformatie ondergaan. Indrukwekkender is echter de tv die met beweging en spraak te besturen is door een special camera en microfoon die in het toestel zijn ingebouwd.

Bepaalde bewegingen kunnen aan specifieke handelingen gekoppeld worden zoals het harder zetten van het geluid of het pauzeren van een programma.

Interessant is verder de toevoeging van gezichtsherkenning middels de camera. Samsung wil klanten zo persoonlijke content voorschotelen. Zo zou bijvoorbeeld de tv-gids kunnen worden aangepast of worden tips voor bepaalde programma’s gegeven.

Camera en Magic Remote

Ook LG zet in op bewegingsgevoelige besturing, maar kiest voor een losse camera die op twee type tv’s is aan te sluiten. Daarnaast heeft LG de Magic Remote aangepast waardoor de spraak- en bewegingsbesturing is uitgebreid. Bovendien is er een scrollbolletje toegevoegd voor het gemakkelijker navigeren in menu’s en op webpagina’s.

Internet-tv

Internet-tv was namelijk tijdens CES een andere belangrijke ontwikkeling. Bijna elke fabrikant koos ervoor het eigen platform te verbeteren en een aantal voegde daarnaast Google TV toe aan de modellen. Sony deed dit al eerder en breidt het aanbod nu uit met een media- en blurayspeler die ook naar Europa komen.

Zo kan op elk toestel Google TV gebruikt worden. LG introduceerde de eerste tv met het platform van de zoekgigant. Via Google TV kunnen mensen internetten op hun televisie en speciaal gemaakte apps downloaden.

3D zonder bril

Sony ging naast het uitbreiden van Google TV verder met de ontwikkeling van 3D zonder bril waardoor in potentie de hele strijd om passieve en actieve brillen tot de verleden tijd zo kunnen behoren. Sony kiest zelf voor andere modellen nog voor de actieve bril.

Een prototype op de gadgetbeurs kan echter 3D-beelden tonen zonder bril. Dit was vorig jaar al in een kleiner scherm getoond, maar de mogelijkheden van het nieuwe 46-inch scherm zijn flink verbeterd. De kijkhoeken zijn uitgebreid waardoor je niet meer per se recht voor het scherm hoeft te zitten.

De 3D-kwaliteit is nog wel minder dan bij 3D-beelden met bril, maar er zijn grote stappen gemaakt. Sony zal het getoonde model nog niet op de markt brengen. Wanneer consumenten gebruik kunnen gaan maken van 3D-tv’s zonder bril is niet bekend.

Sharp

De televisies van Sharp vielen een beetje in het niet bij het geweld van Samsung, LG en Sony. Toch toonde Sharp interessante innovaties. Ook dit bedrijf maakte een 4K-resolutie televisie, alleen in dit geval van 80-inch. Nog indrukwekkender was een prototype dat niet op de markt zal verschijnen, maar wel toont wat er mogelijk is. Het gaat om een 85-inch tv met een resolutie van 8K ofwel 7680x4320 pixels.

Lees alles over gadgetbeurs CES in het dossier

Lees meer over:
Tip de redactie