LAS VEGAS - Google TV komt in 2012 definitief naar Europa. Sony presenteert tijdens gadgetbeurs CES in Las Vegas een Bluray- en netwerkmediaspeler met Google TV die ook in Europa verkocht zullen worden.

Dat bleek maandag (Amerikaanse tijd) in Las Vegas tijdens een persconferentie van Sony waar NU.nl bij aanwezig was.

Sony werkt al langer samen met Google op het gebied van Google TV en zal daar dit jaar ook concurrentie krijgen van Samsung en LG. De nieuwste Google TV-producten van Sony komen voor het eerst ook naar Europa.

De netwerkmediaspeler NSZ-GS7 (200 euro) en Bluray Disc-speler NSZ-GP9 (300 euro) worden in de zomer van 2012 uitgebracht in Noord-Amerika en Europa. Sony bevestigt dat de producten ook naar Nederland komen.

Google TV

De apparaten zijn via een HDMI-aansluiting te koppelen aan een tv waarna de software van Google TV beschikbaar is. Het is dus niet nodig om een speciale televisie te kopen. Google TV is een platform dat tv en internet met elkaar verbindt.

Zo zijn speciale applicaties te gebruiken, kunnen klanten over het internet browsen en films streamen uit online videotheken.

Nieuwe afstandsbediening

Sony heeft de apparaten uitgerust met een nieuwe afstandsbediening met een aanraakscherm, spraakbesturing en bewegingsgevoelige besturing. LG kondigde eerder al aan een dergelijke afstandsbediening aan.

Sony laat klanten ook met hun smartphone de Google TV-producten besturen middels de Media Remote-app.

Met de netwerkmediaspeler GS7 kunnen gebruikers overigens ook tv kijken en internetten tegelijkertijd dankzij een techniek die Sony 'Picture in Picture' heeft genoemd. De GP9 Blurayspeler is de eerste in zijn soort uitgerust met Google TV. Het apparaat kan hetzelfde als de netwerkmediaspeler en is daarnaast uitgerust met een disclezer.

Concurrentie

Naar eigen zeggen loopt Sony met deze producten voor op de grote concurrenten Samsung en LG omdat Sony in 2010 als eerste koos voor Google TV. “Daardoor kunnen we nu nieuwe producten uitbrengen met een verbeterde gebruikservaring”, aldus Bart van Bommel, topman bij Sony Benelux.

Nadeel voor Sony is dat Google TV nog niet breed aangeslagen is en in Europa überhaupt niet verkrijgbaar was. Na een software-update in oktober 2011 komen volgens Google en Sony meer positieve reacties binnen. Samsung en LG kunnen dit jaar echter ook van die update profiteren en de naamsbekendheid uitbreiden.

Alles over gadgetbeurs CES