AMSTERDAM – Er zijn in het derde kwartaal iets minder tablets op de markt gebracht dan verwacht. Wereldwijd werden er zo’n 18,1 miljoen exemplaren verscheept.

Dat blijkt uit onderzoek van IDC. Volgens eerdere verwachtingen zouden er 19,2 miljoen tablets verscheept worden. De werkelijkheid pakt dus 5,8 procent lager uit.

Toch is er nog geen man overboord, volgens IDC zal het aantal tablets uiteindelijk over heel 2011 hoger uitpakken dan verwacht. Met het vierde kwartaal erbij moeten er 63,3 miljoen tabletcomputers verscheept worden. De verwachting was eerder 62,5 miljoen.

Apple blijft de markt domineren met de iPad, al neemt het marktaandeel iets af. Het bedrijf verscheepte 11,1 miljoen tablets in vergelijking met 9,3 miljoen in het tweede kwartaal. Daarmee heeft Apple een marktaandeel van 61,5 procent. Drie maanden geleden was dit nog 63,3 procent.

Samsung en HP

Samsung volgt met 5,6 procent, ruim 1 miljoen tablets. HP pakte in het derde kwartaal 5 procent van de markt vanwege dumpprijzen voor de tablet TouchPad. HP heeft de stekker uit het apparaat getrokken, maar brengt de laatste voorraden voor spotprijzen aan de man.

Android had in totaal 33,2 procent van de markt in handen. IDC verwacht dat dit in het laatste kwartaal van 2011, met onder meer de kerstdagen, zal groeien naar 40,3 procent. Blackberry zal dalen van 1,1 naar 0,7 procent en WebOS (het besturingssysteem op de TouchPad) zakt van 5 naar 0 procent.

Begin 2012 wordt een nieuwe iPad verwacht, bovendien zal WebOS een open platform worden en kunnen andere fabrikant tablets met het systeem gaan maken. Later volgend jaar zullen ook de eerste tablets met Windows 8 op de markt verschijnen.