AMSTERDAM – Samsung heeft maandag twee nieuwe ultrabooks geïntroduceerd in thuisland Zuid-Korea. Het gaat om een model van 13 inch en eentje van 14 inch.

Daarmee lijkt de fabrikant te breken met het standaard formaat van ultrabooks, die doorgaans niet groter zijn dan 13 inch. Of Intel – initiatiefnemer van de ultrabook-standaard – zo blij zal zijn met dit 14-inch model, valt nog te bezien: de laptop is met 1,8 kilo en 20,9 millimeter ook een stuk zwaarder en dikker dan de gemiddelde ultrabook.

Het 13-inch model is 1,49 centimeter dik en weegt 1,4 kilo. Beide apparaten hebben een behuizing van aluminium en draaien op een Intel Core i5-processor. In plaats van een ssd, krijgen de twee slanke laptops een ‘ouderwetse’ harddisk aan boord: 500GB bij het 13-inch model en 1TB in het geval van de 14-inch laptop.

De twee modellen, die Samsung onderbrengt in zijn Series 5-laptoplijn, worden eind december in Zuid-Korea verwacht. De apparaten zullen omgerekend zo’n 983 (13 inch) en 1016 euro kosten. Of Samsung de laptops ook in Nederland op de markt zal brengen, is nog niet bekendgemaakt.