AMSTERDAM – De Galaxy Nexus moet het beste van Samsung en vooral Android samenvoegen en dat is goed gelukt. Het toestel imponeert met het scherm en vooral Android 4.0.

De Galaxy Nexus is gemaakt door Samsung, maar in nauwe samenwerking met Google. De smartphone is het eerste en voorlopig enige toestel met de nieuwe versie van Android: Ice Cream Sandwich of Android 4.0.

Dat is direct ook waar het toestel indruk mee maakt. De nieuwe versie van de software van Google combineert de huidige smartphone- en tabletversie en dat pakt bijzonder goed uit.

Android 4.0 is stukken sneller dan Android 2.3.5 dat nu draait op veel smartphones zoals de Galaxy S II van Samsung. Alleen al het scrollen door het menu gaat sneller, maar ook in de browser – mede door betere samenwerking met de hardware – zijn de prestaties verbeterd.

Aanpassen

Verder is de meest in het oog springende verandering aan Android 4.0 dat het systeem veel meer aan te passen is aan persoonlijke wensen. Zo kunnen op één na alle icoontjes op het thuisscherm verwijderd en vervangen worden.

Mocht een gebruiker dat willen, kan zelfs de belknop op het thuisscherm weggehaald worden. Alleen een verwijzing naar een overzicht met alle applicaties en widgets heeft een vaste positie.
De mogelijkheden rond deze widgets zijn ook uitgebreid. Net als bij de tabletversie van Android kunnen widgets aan de eigen wensen worden aangepast: het formaat is eenvoudig in te stellen en aan te passen.

Mapjes

Ook kunnen diverse applicaties gemakkelijker gebundeld worden in één mapje op het thuisscherm, zoals bij iOS van Apple al langer kan. In vorige versies van Android was het aanmaken van een map redelijk omslachtig. Bovendien is de weergave van zo'n map aangepast.

Google heeft in Android 4.0 standaard alle eigen applicaties (Maps, Gmail, Google+ etc.) in één mapje geplaatst. Door gebruik te maken van de mappen kan er veel meer op het thuisscherm geplaatst worden of is er bijvoorbeeld meer ruimte voor widgets.

Vormgeving en gemak

Ook het uiterlijk van Android 4.0 is aangepast. De vormgeving van icoontjes voor apps zijn anders en in vele gevallen verbeterd en het systeem als geheel is er iets anders gaan uitzien. Android lijkt met versie 4.0 ‘volwassen’ te zijn geworden nu er meer aangepast kan worden en de functionaliteiten (mappen, widgets) uitgebreid zijn.

Het systeem is echter nog steeds relatief ingewikkeld. Waar Apple pronkt met het feit dat iOS zelfs door een aap gebruikt kan worden, is dat bij Android 4.0 zeker niet het geval. Zelfs de doorgewinterde Androidgebruiker zal even moeten wennen aan het feit dat een aantal digitale knoppen verplaatst zijn.

Bovendien wordt bijna alles door icoontjes aangegeven in Ice Cream Sandwich. Tekst is vrijwel nergens te vinden en de icoontjes zijn niet altijd meteen duidelijk. Of het systeem iOS-gebruikers zal overtuigen is dus de vraag, maar Androidgebruikers zullen bijna alleen verbeteringen zien.

Hardware

Uiteraard draait het bij de Galaxy Nexus niet alleen om Android 4.0. Samsung heeft het toestel uitgerust met een 4,65 inch Super Amoled HD-scherm van 1280x720 pixels, gebogen glas, een 1,2 GHz dual-core Cortex A9-processor en een 5-megapixel camera die bijzonder snel is.

Vooral het scherm maakt op het gebied van hardware indruk. De weergave is mede dankzij de hoge resolutie een stuk scherper dan bij het Super Amoled Plus-scherm in de Galaxy S II. Ook de kleuren zijn in de praktijk indrukwekkend te noemen en wederom een verbetering in vergelijking met andere Samsungtoestellen.

Camera

De camera is op papier wat tegenvallend. Waar de iPhone 4s en Galaxy S II uitgerust zijn met 8-megapixels moet de Galaxy Nexus het doen met 5. De kwaliteit is in praktijk dan ook minder, maar de snelheid is flink verbeterd.

Samsung heeft ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk vertraging plaatsvindt bij het nemen van een foto. Het moment dat de gebruikers klikt, is ook het moment dat een foto gemaakt wordt. Bewegende objecten zijn dus gemakkelijker vast te leggen en écht snel een foto nemen van een moment dat zo voorbij is, gaat ook eenvoudiger. Bovendien kunnen er veel meer foto’s in korte tijd gemaakt worden.

Toetsenbord

Opvallend is ook de verbetering in het toetsenbord. Het betreft hier de standaard Androidversie die normaal op weinig toestellen te vinden is. De meeste fabrikanten gooien er hun eigen toetsenbord overheen. Aangezien op de Galaxy Nexus een kale versie van Android staat, is dat hier niet het geval.

Hoewel het uiterlijk niet wezenlijk veranderd is, tikt het toetsenbord een stuk fijner en worden er dus minder fouten gemaakt dan bij andere telefoons als de Galaxy S II of iPhone 4s. Dit kan ook komen door het scherm van 4,65 inch. De Galaxy S II heeft een scherm van 4,3 inch en de iPhone 4s 3,5 inch.

Dit grotere scherm resulteert overigens niet direct in hele afwijkende maten. De Nexus is vooral iets langer dan de al vrij forse S II, maar in de breedte wijkt de Nexus weinig af van concurrenten. Bovendien is het toestel met 8,9 inch millimeter veelal dunner dan de andere modellen.

Indrukwekkend

De Galaxy Nexus heeft op ondergetekende dus indruk gemaakt. Vooral Android 4.0 is een enorme verbetering. Het toestel is alleen daarom al de moeite waard over te stappen van een ouder Androidtoestel.

De relatief mindere camera kan voor gebruikers een reden zijn het toestel links te laten liggen en de prijs is met 649 euro vrij hoog. Andere basis voor kritiek is er eigenlijk niet. Op zijn minst een must-have voor Androidgebruikers.

Bekijk alle specificaties

Galaxy Nexus